Duurzaam opruimen is prima wanneer je voldoende tijd hebt

Hoe kunnen we helpen?

Duurzaam opruimen is prima wanneer je voldoende tijd hebt

< Terug

Waarom het wegdoen van dit matje zo belangrijk was…..

Ik was een tijdje geleden bij een nieuwe klant die graag zo duurzaam mogelijk wil leven. Op zich is dit natuurlijk hartstikke goed, alleen…..

Op dit moment zie ik regelmatig klanten die hier toch last van hebben of krijgen. Duurzaamheid is prima, maar wanneer dit betekent dat vervolgens niets meer weg gegooid kan/mag worden en het huis daardoor steeds voller wordt, is het de vraag of het nog wel werkt of dat duurzaamheid haar doel voorbij schiet.

Kijk, wanneer je zeeën van tijd hebt om alles te scheiden, te repareren, op te knappen en te hergebruiken, dan zeg ik: “leef je uit, doe alles waar je je goed bij voelt en leef 100% duurzaam”.

Maar veel van mijn klanten hebben geen zeeën van tijd. Die hebben vaak moeite om zaken goed te organiseren en het daardoor extra druk om alles voor elkaar te krijgen.

Wanneer je dan de overtuiging hebt dat je alles duurzaam op moet lossen, dan kom je in de problemen. Want veel van deze zaken kosten tijd. En soms zelfs veel tijd.

En dan is het dus van belang om keuzes te gaan maken. Welke onderdelen van duurzaamheid vind je echt belangrijk? En zijn relatief makkelijk uit te voeren? Kies er 2 of 3 uit en voel je daar goed bij.

Wanneer de tijd ontbreekt, moet je dus gaan kijken wat wel kan en vooral ook wat in deze fase van je leven (nog) niet gaat.

Dit matje lag in de woonkamer. Het was kapot maar jammer om zomaar weg te gooien. Misschien kon er nog wel…..

De klant heeft hier rustig over nagedacht en uiteindelijk het besluit genomen dat deze toch weg zou gaan. Het matje lag er al 2 maanden. Ze realiseerde zich ineens dat ze inderdaad niet alles kon en dit zou moeten gaan accepteren om weer wat rust in haar leven te krijgen.

Heel dapper heeft ze het matje aan mij meegegeven. Zodat ik het weg kon doen. En zij verder kon gaan met keuzes maken. Voor een realistische balans tussen duurzaamheid en rust. En dat dit prima is.

Petje af voor deze klant; de eerst stap voor meer rust en ruimte was gezet! 💛

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/