Over mij

De RuimtecoachHoi, mijn naam is Nanda Herrijgers (1973), Gezondheidswetenschapper, Professional Organizer en Coach. Mijn bedrijf heet ‘De Ruimtecoach’. Met dit bedrijf help ik mensen om weer zelf overzicht te krijgen. In hun huis, hoofd en agenda. Waarom ik dit nu al een tijdje met ontzettend veel plezier en passie doe? Hieronder lees je mijn verhaal.

Een aantal jaar geleden had ik een bijzonder gesprek met een hele goede vriendin. Zij vertelde dat zij niet gelukkig was in haar huis. Het huis was nooit echt haar thuis geworden. Ze had de laatste jaren, door omstandigheden, weinig tijd aan haar huis kunnen besteden en was inmiddels het overzicht kwijt geraakt. Er waren te veel spullen en ze had geen idee meer hoe ze hier wat aan kon doen.

Ik zei tegen haar dat mijn tweede naam niet voor niets ‘structuur’ is en dat ik in ieder geval kon proberen haar te helpen. Niet door alles voor haar op te gaan ruimen, maar door samen met haar te kijken naar manieren die haar helpen om langzaamaan weer grip op haar huis te krijgen.

Samen aan de slag

Natuurlijk gingen we samen aan de slag. We begonnen bij de kelderkast en haalden alles eruit. Maar met het uithalen van alle spullen gebeurde er meer. Er kwamen, naast spullen, ook emoties tevoorschijn. Emoties die niets te maken leken te hebben met haar kelder, maar er wel voor zorgden dat er inzichten kwamen. Inzichten waarom dingen soms lopen zoals ze lopen, maar vooral ook inzichten dat zij hier zelf iets aan kon doen.

Ze leerde niet alleen opruimen. Ze leerde besluiten te nemen. In eerste instantie of ze een fles olie wilde bewaren. Daarna wat ze met haar verzamelingen wilde doen. En tenslotte zag ik haar besluiten nemen over wat ze vond dat de kinderen zelf konden doen, of ze wel of niet met iemand af wilde spreken, welke functies de verschillende ruimtes in huis moesten krijgen en ga zo maar door. En door het nemen van al die besluiten kreeg zij weer overzicht en ontstond er steeds meer rust en ruimte. In haar huis, hoofd en agenda.

Mijn rol

En wat deed ik? Ik stelde vragen, gaf terug wat ik zag gebeuren, steunde haar wanneer ze het moeilijk had, floot haar terug wanneer ze afdwaalde en gaf complimenten wanneer het goed ging.

Ik keek naar haar. Hoe ze dingen deed. En of deze wel of niet werkten in haar omgeving. Waardoor ik zicht kreeg op waar ze in haar dagelijkse praktijk tegenaan liep. Ik vroeg of ze hier ook last van had. Omdat we juist daar oplossingen voor moesten bedenken. En dat was precies waar zij behoefte aan had. Geen standaardoplossingen, maar oplossingen die haar gingen helpen.

Natuurlijk hielp ik haar ook heel praktisch mee met opruimen, maar we merkten al snel dat dit geen doel op zich was, maar meer een middel om tot een hoger doel te kunnen komen. Door naast haar te gaan staan, ontdekte zij dat ze het zelf ook kon. Er ontstond ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Hierdoor realiseerde ik me, wat ik kan is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Ik hou mijn hele leven al van structuur en mijn huis is (meestal) opgeruimd. Besluiten nemen en daardoor overzicht houden is voor mij een gegeven, een soort tweede natuur.

Ik leerde uit deze periode dat ik het heel fijn vind om niet alleen rust en ruimte voor mezelf te creëren, maar dat ik dit ook graag leer aan andere mensen.

Wie ik ben

Ik ontdek en leer graag nieuwe dingen. Ik vind het super om met mijn gezin mooie reizen te maken, door Europa of daarbuiten. Ik maak graag foto’s. Gedurende het hele jaar en met vakanties nog veel meer. Deze verwerk ik tot mooie digitale boeken waar ik ruimte heb om al mijn herinneringen een plekje te geven.

Voordat ik met iets nieuws ga beginnen, ga ik altijd eerst opruimen. Vroeger dacht ik dat dit een soort uitstelgedrag was. Inmiddels weet ik dat dit voor mij een manier is om voor mezelf rust en ruimte te creëren. Juist door op te ruimen. Om daarna met volle focus en energie aan de slag te gaan met iets nieuws.

Hoe ik werk

Klanten omschrijven mij als ‘rustig’, ‘inspirerend’ en ‘iemand die niet oordeelt en mij het gevoel geeft dat het niet erg is dat ik sommige dingen nog niet weet of kan’. Ik herken me hier wel in. Ik ben inderdaad rustig en sta graag naast de ander. Dit past prima bij mijn rol als coach en geeft jou alle ruimte om te ontwikkelen.

Ik baal ervan dat opruimen, organiseren en plannen in de huidige maatschappij gezien wordt als iets wat iedereen eigenlijk gewoon zou moeten kunnen en dit moet echt veranderen. Het zorgt er namelijk voor dat veel mensen het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen wanneer ze hier moeite mee hebben. En dat hulp vragen hiervoor een teken van zwakte is. Maar ik begrijp dat er vaak hele goede redenen zijn waarom het (nog) niet lukt.

Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren methodes en technieken geleerd die hierbij kunnen helpen. Ik heb veel praktische ervaring opgedaan. Ik heb een zorgachtergrond (HBO-Verpleegkunde en ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de universiteit Maastricht) waardoor ik geleerd heb om naar meer dan alleen het ‘probleem’ te kijken. Ik focus me vooral op de mogelijkheden en niet op de beperkingen. Daarnaast heb ik de opleiding tot professional organizer, een opleiding organisatiepsychologie en een opleiding verandermanagement afgerond, waardoor ik voldoende bagage bij me heb om jou te helpen. In 2022 heb ik de opleiding tot (AD(H)D) coach afgerond. In deze opleiding heb ik nog meer ervaring op kunnen doen met bijvoorbeeld oplossingsgericht werken, systemisch werken en traumaverwerking. Ik ben lid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO), waardoor ik goed op de hoogte kan blijven van de laatste ontwikkelingen en steeds bij blijf leren.

Ik help je graag

Vind je het fijn wanneer ik een keer samen met jou kijk naar wat jij nodig hebt om weer rust en ruimte te ervaren en het overzicht weer terug te krijgen over je leven? En wat je dan het beste kunt doen? Ben je niet op zoek naar een standaard-aanpak maar wil je zorg op maat? Dan wil ik jou graag helpen. Tijdens een kennismakingsgesprek kijken we samen naar jouw situatie. Op basis van dit gesprek bepaal jij daarna wat je wilt.