Eerlijke taakverdeling huishouden

Hoe kunnen we helpen?

Eerlijke taakverdeling huishouden

< Terug

Het is fijn wanneer de taken in en om het huis eerlijk verdeeld zijn, zodat jullie met elkaar verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. Maar soms heb je het gevoel dat deze verdeling niet helemaal in balans is. Dat een van jullie verantwoordelijk is (of zich verantwoordelijk voelt) voor een te groot deel van het huishouden.

Dan is het verstandig hier eens samen naar te kijken.

Tips bij het bepalen van ieders aandeel in het huishouden:

  • Kijk naar wat er op ieders bordje ligt. Welk gevoel levert dit op? Heb je het gevoel dat jouw deel prima te doen is of dat je amper je hoofd boven water kunt houden? En hoe is dit voor de andere huisgenoten?
  • Kijk naar ieders voorkeur. Er zijn altijd taken die je minder erg vind dan andere taken. Of die je veel makkelijker afgaan. Probeer dit mee te nemen in de nieuwe taakverdeling. Je hoeft niet overal goed in te zijn. Kan jij goed strijken en je partner goed stofzuigen? Prima. Zoek naar elkaars kwaliteiten en richt de taakverdeling hier op in.
  • Maak een lijstje van alles wat gedaan moet worden en hoe vaak. Kijk of dingen anders kunnen. Situaties kunnen veranderen. Misschien deed je iedere dag boodschappen omdat je op de fiets moest. Maar kun je, nu je een auto hebt, beter 1 keer per week de boodschappen doen.
  • Kijk welke rol eventuele kinderen in deze verdeling kunnen hebben. En kijk goed of er ook taken uitbesteed kunnen worden. Tegenwoordig heb je bijna voor alle klussen (boodschappen, strijken, schoonmaken, oppassen, etc) wel een dienst die je in kunt huren.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/