FOBO

Hoe kunnen we helpen?

FOBO

< Terug

Door de grote hoeveelheid keuzes van tegenwoordig, kunnen we steeds minder goed kiezen en ligt het verschijnsel ‘FOBO’ op de loer.

FOBO staat voor ‘Fear of Better Options’. Waar we het vroeger hadden over keuzestress, hebben we het vandaag de dag over de angst om nooit het goede te kiezen; FOBO dus.

Het lijkt overal te zijn, de immense hoeveelheid mogelijkheden. Van verschillende soorten ketchup tot telefoons, fietsen, meubelen, etc.

Van kleding tot beroepen, opleidingen, sporten en verzekeringen.

En zelfs in je vrije tijd moet je continu kiezen uit een wirwar van mogelijkheden: series op Netflix, een bedrijfsuitje, muziek, een restaurant en ga zo maar door.

FOBO is het dwangmatig blijven zoeken naar de beste optie. Dit kost veel tijd en energie en leidt in de meeste gevallen tot ontevredenheid en een ongelukkig gevoel. Niet fijn dus.

Hoe je dit in de hand kunt houden en er voor kunt zorgen dat je niet vastloopt in je zoekactie? De volgende tips van Arne Roets, professor sociale psychologie aan de universiteit van Gent, kunnen je misschien helpen:

  • Stel jezelf bij elke keuze de vraag: “Is het belangrijk?” Gaat het bijvoorbeeld over de soort ketchup of het uitkiezen van een serie, maak dan snel een keuze. In het ergste geval smaakt je gerecht iets minder of kom je er na 10 minuten achter dat de serie toch niet leuk was;
  • Gaat het om belangrijkere zaken, zoals bijvoorbeeld een auto, verzekering of een huis, dan is het verstandig om vooraf een lijstje met criteria te maken. Voldoet hetgeen je wilt kopen aan alle criteria, dan is het dus goed.

Realiseer je bij alles: ‘goed is goed genoeg’ en voorkom dat je continu naar perfectie streeft (en hier erg ongelukkig van wordt….).