Het hoeft niet altijd perfect

Hoe kunnen we helpen?

Het hoeft niet altijd perfect

< Terug

Ben jij zo iemand die wil dat alles altijd perfect gaat? En wanneer dit niet lukt, kan je dan boos op jezelf worden en balen dat het niet gelukt is?

Kijk, een beetje ambitie in het leven is natuurlijk helemaal goed. Doordat je tot op zekere hoogte ambitieus bent, krijg je ook veel dingen voor elkaar. Anders zou je de hele dag op de bank zitten en zou er niets uit je handen komen.

Maar wanneer je de hele dag de benen onder je gat vandaan loopt en je nog steeds het idee hebt dat je eigenlijk 6 uur meer in een dag zou moeten hebben, dan gaat er iets mis.

Want dan is de kans groot dat jij vindt dat alles wat je doet, perfect moet zijn. En je dus niet iets met de ‘Franse slag’ kunt doen of misschien zelfs een keertje zou kunnen overslaan.

Je kijkt alleen naar het eindresultaat en bent dus niet of nauwelijks tevreden met wat je doet. Terwijl je zo hard werkt…..

Wanneer je jezelf hierin herkent, is het misschien verstandig eens na te denken over de ‘nog-net-niet-oplossing’ of ‘second-best’ oplossing.

Door te zoeken naar de een na beste oplossing geef je jezelf weer wat lucht, terwijl je toch een heel eind in de richting van je einddoel kunt komen. En kun je het einddoel weer oppakken wanneer je weer meer tijd hebt.

Ik wil 100% duurzaam leven

Bij de nog-net-niet oplossing kan je er dan voor kiezen om bijvoorbeeld wel al het afval te scheiden en kleding te hergebruiken, maar hoef je nog geen moestuin te hebben en regenwater op te vangen.

Ik wil 100% gezond eten

Of kies je ervoor in plaats van alle avonden een volwaardige maaltijd voor te zetten, 1 of 2 keer per week voor een makkelijke oplossing te gaan.

Ik wil een 100% opgeruimd huis

Of ruim je aan het einde van de dag samen met de kinderen al het speelgoed op, maar kies je er tijdelijk voor het speelgoed overdag te laten liggen in de woonkamer.

Bedenk goed wat echt MOET en wat je van jezelf vindt dat je zou moeten. Want dat is vaak een behoorlijk verschil.

Durf te kiezen voor de ‘nog-net-niet-oplossing’, die is namelijk ook prima 💛

Wil je hier meer over weten? Vraag dan hier gerust een kennismakingsgesprek aan zodat we samen kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.