Loslaten

Hoe kunnen we helpen?

Loslaten

< Terug

Afgelopen week was ik bij een nieuwe klant. Zij vindt het ontzettend lastig om iets weg te doen. Dit gaat niet alleen om spullen met emotionele waarde, maar eigenlijk om alles.

We hebben hier samen over gesproken. Wat het vasthouden van al die spullen om haar heen voor een betekenis zou kunnen hebben. Het werd een mooi maar ook emotioneel gesprek voor haar.

Ze kwam erachter dat ze de afgelopen jaren belangrijke mensen was verloren. Die haar zomaar waren ontvallen. Waar ze geen controle op had gehad. En waar ze geen goed afscheid van had kunnen nemen.

Ze had voor zichzelf een overlevingsstrategie bedacht. Waardoor ze toch verder kon met haar leven.

Ze had besloten dat ze wel controle kon hebben en houden over haar spullen. Haar spullen die haar niet zomaar konden ontvallen. En waar zij zeggenschap over had. En waar ze dus voor gekozen had ze te houden.

Maar inmiddels begon de overlevingsstrategie, die haar in het begin goed geholpen had, haar nu steeds meer in de weg te zitten. De hoeveelheid spullen om haar heen begon haar steeds meer te benauwen. Letterlijk en figuurlijk. Maar ze kon deze cirkel niet meer doorbreken. Want wat zou er gebeuren wanneer ze zomaar spullen zou gaan loslaten?

We hebben samen goed rond gekeken. En uiteindelijk wilde ze wel een leeg flesje aan mij meegeven. Omdat ze het gevoel had dat ik haar begreep. En snapte dat dit een enorme stap voor haar was.

We besloten dat ik het mee zou nemen maar nog niet weg zou gooien. Zodat ze eerst kon gaan voelen wat het met haar deed als ze iets los liet.

Deze week was ik weer bij haar. Ik vroeg hoe het gegaan was. Ze antwoordde: “Ik had nog nooit over deze vraag nagedacht, maar weet je, ik heb er eigenlijk helemaal geen last van gehad dat het flesje mijn huis uit ging.”

Hoe fijn is dat? Het eerste kleine lichtpuntje is aan de horizon verschenen. En wie weet kan zij binnenkort wel weer wat weg doen. Zodat ze stapje voor stapje weer wat ruimte krijgt. 💛

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan hier gerust contact met me op.