Moeite met opruimen en executieve functies

Hoe kunnen we helpen?

Moeite met opruimen en executieve functies

< Terug

Wist jij dat goed kunnen opruimen veel van je hersenen vraagt? Om dit te kunnen, moet je onder andere:
– plannen en organiseren;
– bij kunnen sturen wanneer het niet goed gaat;
– besluiten nemen;
– hoofd – en bijzaken van elkaar kunnen scheiden;
– focus kunnen houden om een taak af te maken;
– etc.

Om op te kunnen ruimen, zijn je hersenen continu bezig om je gedrag te sturen. Welk gedrag heb je nodig om van A (rommel) naar B (opgeruimd huis) te kunnen komen?

De processen in je hersenen die dit mogelijk maken, noem je de ‘executieve functies’. Zij zorgen ervoor dat je doet wat je moet doen.

Zwakke executieve functies

Maar wat wanneer deze functies niet zo goed werken? En er sprake is van zogenaamde zwakke executieve functies?

Dan kan het zijn dat opruimen ineens een moeilijke taak wordt. En gaat het dus niet om niet willen, maar om niet kunnen.

Dit zie je bijvoorbeeld bij mensen met AD(H)D. Hun hersenen hebben moeite met prioriteren, om te bepalen wat het eerste moet gebeuren, hoe dit moet gebeuren en wanneer je dit moet doen. Ook zaken als tijdsbesef, hyperfocus en impulsiviteit maken opruimen voor deze groep mensen lastiger.

Ook stress heeft invloed op de executieve functies en kan er voor zorgen dat de functies (tijdelijk) verzwakken. Dingen als overzicht houden, je huis netjes houden en doen wat je moet doen worden dan een stuk lastiger.

En tenslotte kan het ook zijn dat je geen officiële diagnose hebt (AD(H)D, ASS, NAH, etc), maar opruimen en overzicht houden voor jou wel heel lastig is.

Oplossing

In alle gevallen waarbij de executieve functies tijdelijk of langdurig verzwakt zijn, is het verstandig om te kijken tot welke problemen dit in de dagelijkse praktijk leidt. Waar heeft iemand last van en welke passende op-maat oplossing kan hiervoor geboden worden?

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan kan een professional organizer uitkomst bieden. Een organizer kan bij je thuis samen met jou kijken voor welke uitdagingen jij staat. En hier samen met jou oplossingen voor vinden.

Wil je hier meer informatie over of heb je een vraag? Neem dan hier gerust contact met me op