Onrustig door teveel spullen

Hoe kunnen we helpen?

Onrustig door teveel spullen

< Terug

Word jij onrustig door teveel spullen in je huis? Kun je het zelf niet meer organiseren? Hoe weet je wanneer het te veel is en je hulp nodig hebt?

De belangrijkste eerste vraag voor jou is “Heb je er last van?”

Het is namelijk heel erg verschillend per persoon waar je je nog prettig bij voelt (gezellig veel) en wanneer het te veel wordt (ongezellig te veel). Waar de een heel blij wordt van een minimalistisch huis met zo min mogelijk spullen, wil de ander juist een huis waar volop in geleefd kan worden en waar gezellig veel in huis staat.

Wanneer je er last van hebt en het lukt je niet om het op te lossen, is het sowieso handig om hulp in te schakelen. Laat iemand een keer meekijken waardoor je samen kunt bepalen wat nodig is.

Daarnaast bestaat er een schaal (Clutter image rating scale) die ontwikkeld is door de International OCD Foundation. Aan de hand van de schaal kan een inschatting gemaakt worden van de situatie. Let wel op: deze schaal is ontwikkeld voor ‘hoarding’ (verzameldwang). Het laat niet de normale ontwikkeling zien van het gebruik van een kamer door een gemiddeld gezin. Toch kan het je wel helpen om een inschatting te maken van je eigen situatie.

Zij geven aan dat vanaf foto 3, hulp welkom is. Je hebt dan waarschijnlijk hulp nodig van een vriend of een organizer om orde op zaken te stellen.

Heb je hier vragen over? Neem dan hier gerust contact met me op.