Ik pleit voor ‘Throw Away Thursday’​!

We kunnen er niet omheen: Talloze webwinkels en merken adverteren al met flinke kortingen. Op de laatste vrijdag van november wordt ook dit jaar massaal ‘Black Friday’ gevierd. Ook in Nederland lijkt deze dag steeds belangrijker te worden. Het wordt tijd voor ‘Throw Away Thursday’. 

Wat is ‘Black Friday’

‘Black Friday’ is de vrijdag na het populaire Amerikaanse feest “Thanksgiving”. Op deze dag betuigen Amerikanen en Canadezen massaal hun dankbaarheid voor het voorbije jaar.

De dag na Thanksgiving hebben veel Amerikanen vrij. En hier spelen winkeliers handig op in met ‘Black Friday’: deze dag is het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met speciale aanbiedingen.

Waar komt de naam ‘Black Friday’ vandaan?

De eerste, en oudste theorie, dateert uit de jaren 60. De stad Philadelphia organiseert voor het eerst ‘Black Friday’. De politie gebruikt de term ‘Black Friday’ voor het eerst om te verwijzen naar de enorme verkeersdrukte in en rond die stad op de dag na Thanksgiving.

Ergens in de jaren 80 duikt er ook een andere theorie op. Amerikaanse winkeliers zouden op ‘black friday’ voor het eerst in het jaar uit de rode cijfers raken. Deze theorie staat symbool voor het enorme belang van de Kerstperiode voor winkeliers.

‘Throw Away Thursday’ als tegenhanger van ‘Black Friday’

‘Black Friday’ staat dus voor kopen. Meer spullen aanschaffen en ons huis nog voller krijgen. Ik stel voor om hier in deze tijd van consuminderen een tegenhanger voor te ontwikkelen: ‘Throw Away Thursday’. De dag voor ‘Black Friday’ waarop we massaal spullen op gaan ruimen zodat we zicht krijgen op wat we al hebben. En wat we dus niet hoeven te kopen. Ook al is het op ‘Black Friday’ nog zo goedkoop…!

En vervolgens gaan we spullen weggooien of weggeven. Om zodoende te voorkomen dat we nóg meer spullen krijgen in ons huis. En gaan we alleen spullen kopen die we echt nodig hebben. En laten we ons niet gek maken door al die flitsende en ‘bijna-te-mooi-om-waar-te-zijn’-aanbiedingen.

Doe jij ook mee?

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn Facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN