December: Feest of Fiasco?

December, de maand van gezelligheid, met een dekentje op de bank, feestjes, meerdere keren naar de winkel om nieuwe kaarsjes te kopen, warme chocolademelk met slagroom, vrienden en familie en gezellig samenzijn. Maar december is ook de maand van stress. Van het continu achter de feiten aanlopen, van pakjes die te laat bezorgd worden en maaltijden die niet lukken.

Waar het voor de een niet snel genoeg december kan worden, hoopt de ander dat het maar vooral weer heel snel januari is. Wat is dat toch met die laatste maand van het jaar waar mensen vaak zo’n uitgesproken mening over hebben. Ik hoor tenminste maar weinig mensen die zeggen: “Mwoah, hoezo december, dat is toch gewoon één van de twaalf in het jaar?”

Decemberstress

Blijkbaar is december toch een bijzondere maand. Een maand waarin we anders denken, voelen en doen. Waar de een de glitterjurk al klaar heeft hangen, ontstaat bij de ander vette decemberstress.

Ik had er geen idee van, maar wist jij dat er inmiddels een heuse definitie bestaat voor ‘decemberstress’? Het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) zegt: “Decemberstress is een vorm van stress die optreedt in verband met of tijdens de feestdagen in december; stress rond de decemberfeestdagen; stress rond de feestdagen”.

MOETEN

Veel mensen denken dat het gezellig en perfect MOET zijn in december. Ze lopen daarom stijf van de stress in december. December is vaak voor velen al een drukke maand op het werk. Er moet een hoop afgerond worden en de druk loopt op. De laatste deadlines voor het jaar worden gesteld en op de een of andere manier is ‘het lukt me niet dus het wordt volgend jaar’ toch echt voor het gevoel wat anders dan ‘het lukt me niet dus het wordt volgende maand’.

Sinterklaas

En dat is dan “alleen” nog maar op het werk. Maar dan hebben we het nog helemaal niet gehad over alle verplichtingen in en om het huis. Aan het begin van de maand hebben we Sinterklaas. Wanneer we ons door de zoveelste discussie over wel of niet een zwarte piet heen geworsteld hebben, komen daar de loodjes trekken, cadeautjes kopen, gedichten en surprises. En MOETEN er natuurlijk wel de juiste letters voor de chocoladeletters gevonden worden. Heb je dan eindelijk je eigen surprise af, dan komen de kinderen met de mededeling dat de lerares het dit jaar toch ook wel heel leuk vond om surprises te maken. En begint het hele circus weer van voor af aan.

Kerst

En dan heb je dit feest gelukkig overleefd en sta je eigenlijk nog de goede man uit te zwaaien: staat de kerstboom alweer naar je te lonken. Want het is alweer bijna Kerst! En dan MOET het gezellig zijn in je huis. Met de uitpuilende tuincentra (waar zijn die zondagen gebleven dat we gewoon lekker naar het bos gingen…), ontelbare lampjes (waar er altijd de nodige van kapot zijn, terwijl ze het vorig jaar toch nog echt allemaal deden en je ze dus niet in de uitverkoop hoefde te kopen), nepsneeuw door je hele huis en een kat die er een sport van heeft gemaakt zoveel mogelijk ballen uit de boom te meppen.

Kerstdiner

Hadden we het al over het Kerstdiner gehad? Want dat MOET natuurlijk ook. Allereerst bedenken wie er allemaal komen en wie naast wie moet zitten. Het menu? Tja, met drie gangen kun je natuurlijk niet aankomen, dus weken lang worden alle sites bekeken met ingewikkelde gerechten waarvan je eigenlijk al vooraf weet dat dat ‘way out of your league’ is. Wanneer je dan eindelijk de boodschappenlijst klaar hebt blijk je te laat voor de brengservice van de supermarkt.

En mag je aansluiten in de lange file richting de winkel. Heb je bijna alles, blijkt dat ene, bijzondere en smaakbepalende ingrediënt er niet meer te zijn…

Maar uiteindelijk overleef je ook de Kerstdagen en heb je alleen nog de hobbel te nemen tot het nieuwe jaar. De uitnodigingen blijven maar binnenstromen (of juist niet) en je danst je van het ene feest naar het andere, ondertussen jezelf afvragend wanneer nou eindelijk dat dekentje en die bank in zicht gaan komen. Want je MOET natuurlijk wel overal je gezicht laten zien.

Volgend jaar anders

En om één minuut over twaalf, wanneer het nieuwe jaar gestart is, bedenk jij je, net als al die andere jaren: Volgend jaar ga ik het allemaal anders doen!

Kijk, wanneer je niet kunt wachten tot het december is, je bruist van de energie en je alles even leuk vindt: Gooi je haar los en maak van de decembermaand één groot feest!

Maar wanneer je in november al een beetje knikkende knietjes krijgt bij het idee dat december er nu wel erg snel aan zit te komen, dan gaat er iets niet goed. Het kan nooit, van niemand, de bedoeling zijn geweest dat jij zo veel stress in december hebt.

Tips 

Val jij in deze laatste categorie, dan heb ik 3 handige tips voor jou:

  • Probeer minder te moeten. Vraag jezelf bij ieder moetje af waarom het moet en van wie het moet. Minder moeten geeft namelijk meer lucht.
  • Laat het af en toe gewoon los. Heb je niet gewoon last van de verwachtingen van anderen (die er wellicht niet eens zijn, maar wel in jouw perfectionistische hoofd)?
  • Probeer de decembermaand zo te organiseren, dat jij jezelf voldoende gunt. Heb jij van tijd tot tijd behoefte aan rust? Plan deze dan in. Ben je geen goede kok? Zorg voor een fijne sfeer en maak iets wat bekend voor je is en prima smaakt. Of laat anderen wat meenemen. Kijk goed wat bij jou past en probeer jouw besluiten hier zoveel mogelijk op af te stemmen.

Maak van december jouw feestje

December is en blijft een bijzondere maand. Maar probeer er vooral voor te zorgen dat ook jij het jaar met een positief gevoel af kunt sluiten en het ook jouw feestje wordt.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn Facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN