Netwerken voor beginners; de sleutel tot succes

Ik begon mijn bedrijf De Ruimtecoach halverwege 2018. Ik stapte een nieuwe wereld binnen en leerde ieder dag nieuwe dingen. Er kwamen voor mij veel eerste keren, waaronder ook het netwerken. In dit artikel lees je mijn verhaal over ‘netwerken voor beginners’.

Natuurlijk had ik in mijn andere banen ook te maken gehad met het opzetten en onderhouden van een netwerk, maar onder contract bleek dit voor mij toch echt anders dan voor mijn eigen bedrijf.

Netwerken

Netwerken….. Iets waar ik tot nu toe altijd van gedacht heb dat ik dat helemaal niet kon. Dat het eng, vervelend, totaal niet nuttig en eigenlijk gewoon stom was.

Maar er gebeurde al snel iets bijzonders. Want waar ik onder contract eigenlijk nooit zo goed wist waar ik met de ander over moest praten, leek ik nu ineens wel een waterval waar alsmaar gesprekstof uit leek te komen. Ik kan het dus wel!

Want nu ik een mooi verhaal te vertellen heb waar ik voor 100% achter sta, lijkt netwerken ineens vanzelf te gaan. Ik vind het superleuk om te vertellen over mijn bedrijf en doe dit het liefst de hele dag. Op ieder moment. En tegen iedereen die het maar wil horen!

Het geheim van succesvol netwerken

Ik merk dat dit dus het geheim lijkt te zijn van succesvol netwerken. Zorg dat je praat over iets waar je het met hart en ziel over kunt hebben. Waar je hart sneller van gaat kloppen. Waar de passie vanaf spat. Want dan kost het ineens geen enkele moeite meer.

En zie kansen. En mogelijkheden. Denk out-of-the-box op zoek naar nieuwe werkgebieden. Leg je ideeën voor aan anderen en laat ze meedenken over jouw vage ideeën en plannen.

Wat netwerken mij heeft opgeleverd

Wat mij dit tot nu toe heeft opgeleverd? Geweldige contacten met mensen die ik hiervoor nog nooit gezien had, laat staan mee gesproken had. En nog meer ideeën. Want zodra ik mijn verhaal ging vertellen, had de ander altijd nog wel toevoegingen op mijn verhaal. Of andere inzichten. Waardoor ik enorm ben gegroeid.

Ik heb met collega professional organizers gesproken. Onder andere tijdens de bijeenkomsten van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers, de NBPO. En gehoord wat zij doen. Waar hun passie ligt en wat hun drive is om dit werk te doen. Hierdoor wordt voor mij steeds helderder waar mijn kwaliteiten liggen. En dat we allemaal zo onze eigen kwaliteiten hebben en in kunnen zetten in ons beroep. En welk deel van dit brede vakgebied mij aantrekt. Want inmiddels ben ik er wel achter dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn.

Maar ik heb ook met andere ondernemers gesproken. Uit totaal andere werkvelden. Om te horen wat zij belangrijk vinden. Hoe zij stapje voor stapje een steeds betere ondernemer worden. Van netwerken voor beginners naar volleerde netwerkers. Hoe zij op zoek gaan naar gebieden waar kansen liggen. Waar behoeftes liggen waar nog geen passende oplossingen voor zijn.

Introvert karakter

Zelf ben ik behoorlijk introvert. Van mij hoeft dat ‘kletsen over jezelf’ allemaal niet zo. Maar weet je wat? Netwerken gaat daar ook helemaal niet over! Het gaat erover dat je vertelt over je mooie bedrijf. Het bedrijf waar jij supertrots op bent. Waar je het liefst de hele wereld mee wil laten kennismaken.

Meer kennis

En ik heb me gerealiseerd dat door te netwerken, mijn kennis in een stroomversnelling is gekomen. Ik leer iedere dag van anderen. Hiervoor dacht ik dat ik voldoende kennis in huis had om dingen alleen te kunnen doen. En ik geen netwerk nodig had om verder te kunnen komen.

Misschien is dat voor een deel ook wel waar. En kan ik in mijn uppie echt een heel eind komen.

Maar nu kan ik eigenlijk maar één conclusie trekken en dat is dat het eeuwig zonde zou zijn geweest wanneer ik niet de stoute schoenen aan had getrokken en gestart was met netwerken. Netwerken voor beginners heeft mij dus ontzettend veel gebracht.

Klanten

Door over je bedrijf te vertellen, leren steeds meer mensen jou en jouw bedrijf kennen. En komen er ook steeds meer potentiële klanten. En, je raadt het waarschijnlijk al, ook steeds meer echte klanten. Ook dat is een mooie bijkomstigheid van het netwerken. Want uiteindelijk is dat wat je toch ook nodig hebt. Want een prachtig bedrijf zonder klanten….

En waarschijnlijk word ik nooit een volledig natuurlijke netwerker (al kun je je afvragen wanneer je dit wel bent…). Ik vind het nog steeds heel spannend. Wanneer ik ergens binnenkom kost het me altijd even tijd om te wennen aan de omgeving. Maar door het gewoon maar te doen gaat het wel steeds beter. En vind ik het ook echt steeds leuker worden.

Ga ervoor!

Heb ik je na het lezen van dit artikel kunnen overtuigen van de kracht van netwerken? En snap je de eerste stappen van netwerken voor beginners? Voel je je zeker over je bedrijf en ben je trots op wat je te bieden hebt? Dan zou ik je van harte aanraden om het gewoon eens te gaan proberen; ik weet zeker dat er dan voor jou ook een nieuwe wereld open gaat!

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

BERICHT DELEN