Singletasken is HOT

Queen of multitasking….. Een titel waar ik eigenlijk best trots op ben.
Geen klus is me te veel. Een to-do-lijstje? Kom maar op! Iets af te vinken? Ik ben erbij! Een onderbreking? Geen probleem!

Ik kan met mijn werk bezig zijn, ondertussen een wasje draaien, een beleidsstuk schrijven, iemand bellen, mijn social media bijhouden, bedenken wat ik morgen wil eten en ook nog de autosleutels van mijn man en de sportkleding van mijn zoon terugvinden. Ik zou zelfs zeggen dat dit een redelijke doorsnee dag is…

Multitasken wordt vaak gezien als een typische kwaliteit van vrouwen. Vrouwen kunnen zich met veel dingen tegelijk bezig houden en hebben geen moeite om tijdens een klus meerdere keren onderbroken te worden.

Tenminste, dat is wat heel lang gedacht werd. Maar inmiddels komen er steeds meer geluiden die juist iets heel anders beweren…

Wat is multitasken

Want wat is nou precies ‘multitasken’? De term komt oorspronkelijk uit de computerwereld en is daar in de jaren 60 ontstaan toen bleek dat op één processor meerdere programma’s tegelijk actief kunnen zijn.

Dat is dus ook het idee van multitasken bij mensen. Meerdere taken tegelijk uitvoeren. Alleen, uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat onze hersenen neurologisch gezien helemaal niet in staat zijn om twee dingen tegelijk te doen.

Oké, je lichaam kan wel multitasken wanneer het gaat om tegelijk ademen, je bloed rond laten pompen, bewegen, etc. Maar dat zijn processen die onbewust en geautomatiseerd verlopen en waar je brein zich dus in principe niet mee bezig hoeft te houden.

Multitasken lukt ook nog wel bij taken die gebaseerd zijn op routine. Taken waar je niet (meer) over na hoeft te denken en die je geleerd hebt te combineren. Dit gebeurt ook vaak onbewust. Je kunt tegelijkertijd een auto besturen en anticiperen op het verkeer om je heen. En wanneer je bijvoorbeeld met iemand aan de telefoon zit kun je ondertussen wel aantekeningen maken.

Wat is switchtasken

Onze hersenen krijgen pas moeite met het combineren van taken wanneer er ineens nog een taak bijkomt waar je bewust aandacht aan moet geven.

En dat gebeurt tegenwoordig vaker dan ooit. Notificaties op je telefoon, tablet of computer, de mobiele telefoon die afgaat terwijl je met iets anders bezig bent of een collega die vraagt of ze je even kan storen. Allemaal voorbeelden van zaken waar je bewust aandacht aan moet geven.

En in al deze gevallen zijn je hersenen dus niet in staat om de taken te combineren. Wat gebeurt er dan wel?

In al deze gevallen ben je aan het ‘switchtasken’. Je springt als het ware telkens van de ene naar de andere taak. Helaas blijkt dat ons brein helemaal niet zo snel kan schakelen als we graag denken. Als je dus gaat switchen tussen taken, verleg je steeds je concentratie en moet je er telkens weer ‘inkomen’. En dat kost veel energie. En blijkt ook niet effectief.

Aha, dat kan dus verklaren waarom ik soms wel moe word van al dat multitasken. Hoe vaker we wisselen van taak, hoe meer energie we verbruiken. Psycholoog Jeffrey Wijnberg geeft zelfs aan “Als je teveel tegelijk doet, raak je overprikkeld, je brein gaat op slot. Dat kan zelfs leiden tot burn-out”.

Mmh, ik ben benieuwd wat deze nieuwe kennis betekent voor de aanname dat vooral vrouwen goed zijn in multitasken. Wanneer de maatschappij dus blijft denken dat mutitasken een talent is van de meeste vrouwen, houden vrouwen het idee dat ze goed moeten zijn in iets dat eigenlijk helemaal niet kan….

Dat is raar. Ik vraag me wel meteen af of er dan ook een verband kan zijn tussen multitasken en het hoge aantal burn-outs bij vrouwen. Iets om me binnenkort eens in te gaan verdiepen!

Wat is singletasken

Oké, dus multitasken bestaat niet zoals ik het gedacht had en ik blijk al jaren een deel van mijn tijd te ‘verspillen’ aan switchen. Lekker dan; daar gaat mijn eretitel als Queen of multitasking…

Wat nu? Want wat werkt dan wel in deze drukke en hectische tijd waarin we van alles (van onszelf) moeten en willen? Het antwoord is eigenlijk best logisch: stoppen met alles tegelijk willen doen en gaan starten met ‘singletasken’.

Singletasken is zeg maar het lieve zusje van multitasken en helemaal hip en happening.

“Singletasken is één ding tegelijk doen, met je volle aandacht. Hierbij is vooral het afmaken van een taak heel belangrijk”

Voordelen singletasken

Singletasken dus, voor meer rust, productiviteit, kwaliteit en voldoening. Singletasken biedt veel voordelen:

  • Doordat je één ding tegelijk doet, kun je je beter concentreren en meer gefocust ergens mee bezig zijn;
  • Je wordt veel effectiever. Een multitasker doet zo’n 2 keer langer over een taak dan een singletasker;
  • Je werkt maar aan één taak tegelijk dus je wordt niet langer omringt door tientallen half afgemaakte taken. En dat geeft veel rust;
  • Doordat je met één ding tegelijk bezig bent, heb je minder kans op het maken van fouten en neemt de kwaliteit van je werkt of wat je doet toe;
  • Omdat je met volle aandacht bezig bent, kom je al snel in een flow waarbinnen je de aandacht kan geven aan hetgeen je mee bezig bent die jij graag wil. Dit geeft minder stress en meer voldoening.

Singletaken is dè manier om meer kwaliteit te leveren, meer te doen èn meer tijd over te houden.

‘Aandacht maakt alles mooier’

Dat zijn wat mij betreft voldoende redenen om toch eens kennis te gaan maken met dat lieve zusje. Grote vraag is dan natuurlijk wel, hoe ga ik dat aanpakken? Want ik heb zelf het idee dat ik, door al mijn to-do-lijstjes, verleerd ben hoe ik kan singletasken.

Tips om jezelf zover te krijgen dat je maar één ding tegelijk doet

  • Neem jezelf voor vanaf nu nog maar één ding tegelijk te doen. Singletasken is vooral in het begin moeilijk omdat je het niet meer gewend bent. Je moet jezelf de eerste tijd dus op scherp zetten om niet in de verleiding te komen om meerdere dingen tegelijk te doen;
  • Schakel notificaties uit. Plan vaste momenten om je mail of social media te bekijken. Zet eventueel je mobiel in vliegtuigmodus;
  • Zorg voor een rustige, opgeruimde werkplek. Alle stapeltjes en briefjes vragen onbewust om aandacht;
  • Laat de ander weten wanneer je wel en liever niet gestoord wil worden;
  • Combineer complexe, moeilijke taken met makkelijke kleine klusjes. Begin de dag met de lastigste taak. Zodra je een streep door deze taak kunt zetten zul je merken dat de andere taken een stuk lichter voelen;
  • Geef je hersenen tussen de taken door wat rust. Kies voor korte genietmomentjes waarin je weer even op kunt laden;
  • Geef prioriteit aan het afmaken van lopende zaken en laat je niet steeds verleiden om met iets nieuws te beginnen.

Gun jezelf de tijd om dit te leren. Geniet niet alleen van de resultaten, maar vooral ook van de weg naar al deze resultaten toe.

Ik ga het eens proberen. En wie weet word ik binnenkort wel Queen of singletasking! Klinkt nu al fijn.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN