Tijd voor jezelf nemen: geen luxe maar noodzaak

Een vraagje: Zie jij tijd voor jezelf als luxe of als een noodzakelijke activiteit? Kun jij makkelijk tijd voor jezelf nemen? Want wanneer je het ziet als luxe, zal dit dus alleen maar uitgevoerd worden wanneer er tijd overblijft. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar tijd die overblijft heb ik niet zo vaak…..

Maar hoe zit dat nou? Uit allerlei studies blijkt dat we steeds meer vrije tijd krijgen, maar aan de andere kant het voor ons gevoel steeds drukker krijgen. De uitspraak ‘druk, druk, druk’ lijkt in onze maatschappij inmiddels volledig ingeburgerd te zijn.

Verklaringen

Hier blijken verschillende verklaringen voor te zijn.

Er komen steeds meer mogelijkheden om je te kunnen ontspannen. Had je 30 jaar geleden de keuze uit het lezen van een boek of een wandeling door het bos, tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Knuffelen met een koe, slapen in een pipo-wagen, indoor skydiven, wandelen met een alpaca, je in laten smeren met chocola en ga zo maar door. Al deze mogelijkheden leiden tot zogenaamde keuzestress waardoor de druk al toeneemt wanneer je alleen nog maar na aan het denken bent over wat je gaat doen.

Daarnaast lijken de eisen die de maatschappij aan ons stellen, ook steeds verder toe te nemen. Mochten we vroeger gewoon nog een middagje nietsdoen in het weekend, tegenwoordig staat zelfs in het weekend onze agenda helemaal vol met activiteiten die we ‘moeten’.

Vrije tijd is dan minder een periode voor ontspanning dan wel een race om zoveel mogelijk verschillende activiteiten op zo kort mogelijke termijn uit te kunnen voeren. En dan voelt het ook echt niet meer als vrije tijd, als even niets hoeven of tijd voor jezelf. We hebben met elkaar inmiddels een maatschappij gecreëerd waarbij tijdsdruk ‘normaal’ is geworden. In sommige kringen is druk zijn zelfs een symbool voor status.

Belang van vrije tijd

Het is inmiddels algemeen bekend dat voldoende vrije tijd een belangrijk middel is om gezond te blijven. Het is essentieel om te kunnen ontspannen, opladen en resetten. Zodat je weer nieuwe energie krijgt.

Wanneer je dit niet of onvoldoende doet, laadt je accu niet op. Je raakt lichamelijk en geestelijk uitgeput. Je bent continu moe, hebt moeite met concentreren en beleeft nergens meer plezier aan. En dat is echt niet wat je wil, toch?

Tijd dus om het roer om te gooien en tijd voor jezelf hoog op je prioriteitenlijstje te zetten.

Vrije tijd

Tips om meer prioriteit aan vrije tijd te geven

Tijd voor jezelf nemen is belangrijk en geen overbodige luxe

De eerste stap om meer prioriteit te kunnen geven aan vrije tijd, is je realiseren dat je het echt nodig hebt. Zolang jij het gevoel blijft houden dat het om luxe gaat, zijn er altijd dingen die belangrijker lijken dan tijd voor jezelf. En zal het dus altijd op de laatste plaats komen.

Probeer het eens een weekje uit. Zeg een week lang iedere ochtend tegen jezelf dat je deze dag tenminste een half uur tijd voor jezelf gaat nemen. En kijk gewoon eens wat er dan gebeurt. Wie weet voel je je na die week wel een heel ander mens en wil je nooit meer anders. Zou toch jammer zijn om dat niet een keer uit te proberen?

Maak keuzes

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Door keuzes te maken wat wel en wat niet, stap je uit die race om zoveel mogelijk te doen in zo min mogelijk tijd. Dus niet proberen alles zo efficiënt mogelijk te doen, maar echt dingen laten vallen.

Efficiency is namelijk een gebed zonder einde. Hoe efficiënter je werkt, hoe meer verschillende dingen je kunt doen. Met als gevolg dat je over al die extra dingen ook weer tijdsdruk gaat ervaren. En je nog efficiënter gaat proberen te werken. Probeer dan nog maar eens tijd te vinden voor een half uurtje ontspannen niets doen….

Zoek naar balans

Uit verschillende onderzoeken is inmiddels gebleken dat veel vrije tijd niet de sleutel tot succes en geluk is. Het is niet de hoeveelheid vrije tijd die gelukkig maakt, maar de juiste balans. Wanneer er een goed evenwicht is tussen inspanning en ontspanning, dan pas ga je hier blij van worden. Hoe dit er voor jou uitziet, is afhankelijk van een groot aantal factoren.

3 belangrijke vragen die jij jezelf kunt stellen:

  1. Door welke dingen te doen (of te laten) kan ik mijn hoofd echt leegmaken?
  2. Welke mensen geven mij energie?
  3. Ben ik iemand die ontspant door in mijn eentje iets rustigs te doen of iemand die ontspant door met anderen iets actiefs te doen?

Wanneer je hier antwoorden op hebt kun je op zoek gaan naar een goede balans tussen in- en ontspanning.

Plan niet alle vrije tijd in

Uit onderzoek blijkt dat geplande vrije tijd meer als een verplichting voelt. Wanneer je in je agenda hebt staan dat je om 15.00 uur koffie gaat drinken bij de buurvrouw, geeft dit toch een zekere druk. De tijd staat vast en je weet dat de ander hier dus ook vanuit gaat. Je kunt er ook af en toe voor kiezen om met de buurvrouw af te spreken in de middag langs te komen voor een bakkie.

Dan blijft er wat ruimte voor spontaniteit over en neemt de druk af. Wel zo ontspannen om op deze manier echt tijd voor jezelf te nemen!

Wat maakte je als kind blij?

Vind je het lastig om te bedenken hoe je jouw tijd voor jezelf in wil vullen? Weet je eigenlijk niet zo goed waar je blij van wordt? Denk dan eens terug aan je kindertijd. Waar wilde je toen het liefst je dagen mee vullen? Dikke kans dat dat dingen zijn die je nu, diep van binnen, nog steeds heel leuk vindt.

Probeer het maar eens uit. Hopelijk kom je zo, stapje voor stapje, steeds dichter bij de dingen die echt belangrijk voor je zijn. En waar je heel gelukkig van wordt.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN