Vakantiestress voorkomen

Vakantiestress voorkomen…. Zo’n 80% van de Nederlanders gaat in de zomer met vakantie. De halve wereld over, met de auto naar de camping in Zuid-Frankrijk of in een huisje in eigen land. Van de mensen die niet op vakantie gaan, gaat het voor het grootste deel om mensen die niet kunnen, vanwege ziekte of om financiële redenen. Maar 3% van deze groep gaat niet omdat zij echt niet willen.

We willen dus bijna allemaal wel op vakantie. Maar waarom is die vakantie voor zovelen van ons dan zo stressvol? En hoe kun je voorkomen dat de stress de overhand neemt en je minder uitgerust thuiskomt dan dat je weggegaan bent? In dit artikel algemene tips voordat je op vakantie gaat en tijdens de vakantie zelf, tips voor je werk en tips wanneer je met kleine kinderen op vakantie gaat.

Deze laatste twee omdat uit een onderzoek uit 2017 van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) blijkt dat 40% van de werkende Nederlanders (een beetje) last heeft van vakantiestress. Bij respondenten met kinderen ligt dit aantal significant hoger.

Vakantiestress

Er lijkt geen echt definitie te zijn van vakantiestress. Na het lezen van verschillende artikelen en onderzoeken denk ik dat je vakantiestress het beste kunt omschrijven als:

‘De spanning die ontstaat door de gedachte aan of voorbereiding van de vakantie. Vakantiestress kan ook tijdens de vakantie voorkomen en kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie’.

Stress voor en tijdens de vakantie

De stress die al voor de vakantie ontstaat heeft vaak te maken met:

  • Het afronden van je werk (niet kunnen of willen overdragen, te veel overwerken omdat dat ene project nog af moet, deadlines die nog gehaald moeten worden)
  • Het afronden van het schooljaar van je kinderen (schoonmaken op school, eindfeestjes, toernooien, bedankjes voor juffen)
  • Het voorbereiden van de vakantie (alles op tijd afkrijgen, reisdocumenten regelen, inpakken).

De stress die je tijdens de vakantie kunt ervaren kan te maken hebben met:

  • Te hooggespannen verwachtingen (er vanuit gaan dat de vakantie leuk MOET zijn, denken dat je dezelfde verwachtingen hebt als je reisgenoten maar erachter komen dat dit in praktijk niet zo blijkt te zijn, hopen dat alle problemen van thuis als sneeuw voor de zon verdwijnen maar erachter komen dat dit helaas zo niet werkt)
  • Het wegvallen van vaste gewoonten (tijdsverschillen waardoor je lichaam geen idee heeft hoe laat het nu precies is, het eten en drinken van totaal andere dingen dan dat je thuis gewend bent, geen vaste structuur op de dag)
  • Last hebben van het ‘arbeidsethos’ (het gevoel hebben dat je de hele dag “nuttig” bezig moet zijn en daardoor moeilijk tot rust kunt komen).
Koffer

Tips om vakantiestress te voorkomen

Algemene tips voordat je op vakantie gaat

– Klinkt misschien een beetje raar, maar probeer uitgerust op vakantie te gaan

Vaak hebben we het idee dat we door kunnen rennen tot de laatste dag omdat we op vakantie tijd en ruimte krijgen om uit te rusten. Maar uit onderzoek is gebleken dat dit niet zo werkt. Je lichaam en geest moeten wennen aan het andere ritme, het andere klimaat, de andere (of geen) structuur en ga zo maar door. En wanneer je (over)vermoeid begint aan je vakantie, is je lontje korter dan normaal (en ben je mogelijk niet echt heel gezellig…) waardoor ruzies op de heenreis op de loer liggen. Je bent vatbaarder voor ziekte en je hebt meer moeite om vanaf dag 1 te genieten van je vakantie; hartstikke jammer!

– Maak een planning van wat er allemaal voor de vakantie nog geregeld moet worden

Gebruik hiervoor de handige Checklist Vakantie, zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

– Pak op tijd je tassen in

Wacht hier niet mee tot de allerlaatste dag maar leg iedere keer vast wat neer. Kies voor één plek waar iedereen zijn/haar spullen bij kan leggen. Hierdoor blijft alles bij elkaar en overzichtelijk. Heb je behoefte aan een vakantie inpaklijst? Inmiddels zijn er verschillende gratis en betaalde apps te vinden die een inpaklijst kunnen maken die helemaal toegespitst is op jouw vakantie. Kijk in de app store of google play voor de mogelijkheden.

Algemene tips tijdens de vakantie

– Gun jezelf tijd om te wennen aan je vakantie adres

Ga niet direct na aankomst meteen van alles ondernemen. Bekijk je nieuwe tijdelijke verblijf, probeer je draai een beetje te vinden en zorg dat je voldoende rust krijgt.

– Pas je aan aan de gebruiken van het land waar je bent

Ben je in een land waar ze in de middag een siësta houden, probeer dan in ieder geval in deze uren ook niet te veel activiteiten te ondernemen. De gebruiken van het land zijn vaak aangepast aan de omgeving.

– Bedenk goed wat je eigenlijk van je vakantie verwacht

Wat vind jij leuk om te doen? Wat zijn de wensen van je reisgenoten? Probeer dit regelmatig af te stemmen met elkaar. Zo voorkom je veel frustratie en heeft iedereen zijn/haar inbreng. En soms kan het ook een mogelijkheid zijn om los van elkaar dingen te ondernemen. Wanneer jij heel graag een boek wil lezen en je reisgenoten een museum willen bezoeken, is dat dan een probleem of kan dit prima?

Tips voor het werk

– Spreek af hoe bereikbaar je bent tijdens de vakantie

Overleg dit ook met het thuisfront zodat jullie hier dezelfde verwachting over hebben. Bespreek met je werk op welke dagen en tijden je bereikbaar bent en hoe ze je dan kunnen bereiken. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld van 8.00-9.00 uur telefonisch bereikbaar bent en daarbuiten niet. Bespreek ook waar ze je wel en niet over kunnen storen. Voorkom dat je voor elk wissewasje gebeld gaat worden door dit zo duidelijk mogelijk af te spreken.

– Begin op tijd met het afronden en overdragen van je taken

Zorg ervoor dat je op de laatste werkdag alleen nog wat laatste puntjes op de i hoeft te zetten en op tijd de deur achter je dicht kunt trekken. Zet deze laatste dag alvast je ‘out-of-office’ aan en laat deze doorlopen tot een dag nadat je weer aan het werk bent. Vaak worden er in de laatste dagen voor je vakantie nog allerlei zaken op je bordje gelegd. Communiceer duidelijk wat je nog wel en vooral ook niet kunt doen en probeer hier voor jezelf een reëel beeld van te maken. Bespreek op tijd aan wie je taken over kunt dragen en maak afspraken wanneer je dit gaat doen. Een goede planning is heel veel waard en voorkomt veel stress.

– Probeer een paar dagen voor je op vakantie gaat al vrij te nemen

Vaak werken mensen tot het laatste moment door om daarna nog alles in te moeten pakken en niet heel ontspannen te kunnen beginnen aan de vakantie. Mocht dit praktisch gezien niet haalbaar zijn en heb je je vakantiedagen hard nodig om daadwerkelijk op vakantie te kunnen, probeer dan in de dagen voor je op vakantie gaat alvast spullen klaar te leggen voor de vakantie. Dat scheelt dan op die laatste dag.

Tips voor vakantie met kleine kinderen

– Zorg voor een goede balans tussen rennen en rusten

Zorg ervoor dat kinderen lekker kunnen bewegen. Niet alleen op de plek van bestemming, maar ook op de reis naar de bestemming toe. Dus wanneer je met de auto op vakantie gaat, zorg dan voor voldoende pauzes en zorg ervoor dat de kinderen tijdens deze momenten ook echt even hun energie kwijt kunnen (neem een bal of bijvoorbeeld een potje bellenblaas mee). Kijk of er op de plek van bestemming ook voldoende te doen is voor kleine kinderen. Water en een speeltuintje of grasveldje zijn vaak al voldoende. Daarnaast is het verstandig ook voldoende rustmomenten in te plannen. Pas je als volwassene aan aan het niveau van het kind en kijk hoe lang ze iets vol kunnen houden. Plan ook tijd in voor een boekje lezen, beetje rondhangen bij het zwembad en gewoon even helemaal niets. Dat scheelt een heleboel vakantiestress.

– Maak de vakantie voorspelbaar voor je kind

Hoe meer je je kind voorbereid op wat er gaat komen, hoe fijner hij/zij dit in de regel vindt. Vertel dus vooraf waar jullie naar toe gaan en wat daar allemaal te doen is. Probeer samen alvast te genieten van de voorpret en leuke activiteiten te bedenken die er te doen zijn. Ook vinden kinderen het vaak op de vakantie zelf fijn te weten wat ze die dag ongeveer gaan doen. Dus probeer bijvoorbeeld bij het ontbijt de dag globaal te beschrijven.

– Kinderen voelen haarfijn aan hoe jij de vakantie ervaart

Probeer dus zoveel mogelijk te genieten van de vakantie. Hoe relaxter jij bent, hoe relaxter ook je kinderen zullen zijn. De vakantie is het ultieme moment voor quality-time met de kinderen, dus leg die smartphone wat vaker weg (wanneer je je er wel eens op betrapt er iets te veel op te zitten…) en geniet van alle momenten die jullie samen beleven.

Tja, dan kan ik tenslotte eigenlijk nog maar één ding zeggen: Een fijne en vooral ontspannen vakantie toegewenst!

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN