Zonder problemen ‘nee’ zeggen

Een etentje van je baas, een cadeautje kopen voor de verjaardag van je nichtje, je jurk nog ophalen bij de stomerij, 160 ongelezen mailtjes in je inbox, hoognodig je moeder weer eens bellen, natuurlijk nog een uurtje naar de sportschool, drie deadlines op je werk die echt eind deze week klaar moeten zijn, een dubbele afspraak met twee vriendinnen die allebei vandaag nog hebben laten weten dat ze zo veel zin hebben jou te zien, boodschappen doen, twee avondvergaderingen deze week, naar de ouderavond op de school van je dochter, je benen nog ontharen omdat je bij het etentje van je baas die jurk die je nog moet ophalen bij de stomerij aan moet en pffffff….. ga zo maar even door. ‘Nee’ zeggen is nog niet zo makkelijk.

Druk, druk, druk

Druk, druk, druk. Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een overvolle agenda heeft. Ik ken weinig mensen die met hun hand op hun hart kunnen beweren dat ze zeeën van tijd hebben. Hoe komt dat toch? Waarom zijn we er zo goed in om onze agenda’s zo vol te plannen? Zijn er tegenwoordig te veel leuke dingen of gaat het toch ook vaak over dingen waar we ‘ja’ op zeggen, maar die we stiekem helemaal niet zo leuk vinden?

Helaas blijkt het vaak om de tweede optie te gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we heel moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen. Tegen zowel leuke als veel minder leuke dingen. En zelfs wanneer we er echt geen zin in hebben, zeggen we vaker ‘ja’ dan ‘nee’.

Waarom is ‘nee’ zeggen zo moeilijk

De reden hiervoor is simpel: mensen zijn van nature helpers. We zijn sociale dieren. De wet van de wederkerigheid is hierbij van belang. Vroeger zorgde dit ervoor dat we elkaar hielpen. Men leefde toen in kleine gemeenschappen en hadden door dat elkaar helpen gelijk stond aan overleven en voortbestaan van de soort. Nee zeggen kon er voor zorgen dat de ander ook nee ging zeggen. Of dat je hierdoor uitgesloten werd van de groep. En dat was natuurlijk niet handig. Dus zei je ‘ja’.

Dat is natuurlijk een mooi effect van de evolutie, maar de tijden zijn veranderd. Heel erg veranderd. We leven niet meer in kleine gemeenschappen waardoor de wet van de wederkerigheid niet meer noodzakelijk is om te overleven. Er wordt veel meer strijd en concurrentie geleverd. Minder samen en minder voor elkaar. Het lijkt zelfs zo te zijn dat een houding van de ander altijd willen helpen, jouw kans op succes en ‘overleven’ verkleint.

Onderzoek naar ‘nee’ zeggen

Dat klinkt niet best. Helemaal niet wanneer je bedenkt dat dit voor de hele mensheid telt. Maar voor vrouwen gelden nog aanvullende “wetten”. Ook hier is onderzoek naar gedaan. Door Katherine O’Brien, onderzoekster aan de Baylor School of Medicine. Zij deed drie onderzoeken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft het weigeren van een verzoek op het werk. En wat blijkt? ‘Nee’ zeggen door een vrouw zorgt ervoor dat zij:

  • Minder sympathiek wordt gevonden;
  • Slechtere beoordelingen krijgt tijdens functioneringsgesprekken;
  • Minder vaak wordt voorgedragen voor promoties (want nee zeggen betekent dat je het niet kunt…)

Deze resultaten bleken te maken te hebben met sociale normen. O’Brien zegt hierover: “Vrouwen worden van nature gezien als helpers en verzorgers. ‘Nee’ zeggen gaat daarom volledig in tegen hetgeen van hen verwacht wordt.”

Belang van ‘nee’ zeggen

Betekent dit nou dat je vaker of minder vaak ‘nee’ moet gaan zeggen? Ik kan met volle overtuiging zeggen dat wij vrouwen vaker ‘nee’ moeten gaan zeggen. En weet je waarom? Omdat dat veel gezonder is! De Mayo Clinic in de VS heeft hier onderzoek naar gedaan en concludeerde dat vrouwen die alsmaar ‘ja’ zeggen op verzoeken en vragen, allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen. Met het grote risico op een burn-out in het verschiet.

En dan die resultaten van dat onderzoek van O’Brien? Wat moeten we daar dan mee? Ik zie dit als een duidelijk teken dat wij vrouwen veel duidelijker moeten zijn in wat we wel en niet willen.

Dit klinkt misschien erg feministisch, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo bedoeld. Maar het is toch eigenlijk heel vreemd dat wij met z’n allen een beeld van de vrouw hebben dat er voor zorgt dat zij met goed fatsoen eigenlijk geen ‘nee’ kan zeggen. Omdat men dit niet van haar verwacht…

Aan de slag!

Dus daarom moeten vrouwen dit snel gaan leren. Wanneer we hier namelijk beter in worden, wordt het steeds normaler en komt er binnenkort een dag dat ook bij ons ‘nee’ zeggen gezien wordt als sterk, duidelijk en ergens voor staan. En dat dus ‘nee’ zeggen juist een teken is van kracht en we de positieve effecten gaan ervaren.

Want eigenlijk is het heel simpel. Door ‘nee’ te zeggen geven we aan wat we willen. En wat we vooral ook niet willen. Of niet kunnen. Het is belangrijk te snappen dat wanneer je niet duidelijk maakt waar je grenzen liggen, niemand weet hoe je behandeld wilt worden en wat je niet wilt.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen. Het is van belang de juiste manier te vinden waarbij je duidelijk de reden van de ‘nee’ benoemt. Want pas dan kennen de mensen de achterliggende gedachte en gaan ze begrijpen waarom je dit zegt.

Ik vond in een artikel van Sara Madou een mooie uitspraak van Wendy van Mieghem, psycholoog en schrijfster van het boek De wijsheid achter emotie en gevoel. Zij zei het volgende: “Probeer je moeite met ‘nee’ zeggen te zien als een uitnodiging om beter voor jezelf te zorgen. Het is confronterend, omdat je er het gevoel van kunt krijgen dat je vriendschappen of werk verliest. Maar uit angst daarvoor kun je iets veel belangrijkers kwijtraken, namelijk jezelf.”

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN