Ik baal ervan…

Ik baal ervan dat moeite met overzicht houden in de huidige maatschappij gezien wordt als iets zwaks. Want, zo denken velen, iedereen zou dit eigenlijk toch gewoon moeten kunnen!

Zo, dat is eruit. Want is het niet vreemd dat uit onderzoek gebleken is dat maar liefst 1 op de 3 mensen hier, in meer of mindere mate, moeite mee heeft, maar dat toch het beeld heerst dat iedereen dit toch ‘gewoon’ zou moeten kunnen?

Hoezo? Daar heb je toch geen hulp bij nodig?

Wanneer ik uitleg wat ik doe met mijn bedrijf De Ruimtecoach, namelijk mensen helpen die moeite hebben om het overzicht te houden en heel graag meer rust en ruimte willen, reageren veel mensen in eerste instantie met: “Hoezo? Daar heb je toch geen hulp bij nodig?”

Door aan te nemen dat iedereen dit wel kan zorgen we er met z’n allen namelijk voor dat veel mensen het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen wanneer ze hier moeite mee hebben. En dat hulp vragen hiervoor een teken van zwakte is.

Door uit te leggen meer begrip

Gelukkig kan ik mensen die zich hier niets bij voor kunnen stellen (of het idee hebben dat zij dit zelf prima kunnen) uitleggen hoe dit werkt. En komt er meer begrip voor de mensen die dit (nog) niet zo goed kunnen.

En dat vind ik fijn. Want ik ben er van overtuigd dat bij een deel van de mensen, wanneer ze tijdig aan de bel zouden kunnen trekken, veel leed en verdriet bespaard kan worden. Omdat soms een beetje hulp van de zijlijn zo veel op kan leveren.

Veel mensen hebben namelijk alle mogelijkheden om het te leren. Misschien alleen nu nog niet (omdat ze het vroeger nooit geleerd hebben). Of nu even niet meer (omdat ze in een situatie terecht zijn gekomen die er voor zorgt dat iemand in de ‘overleef’-stand terecht komt). Of niet op de standaardmanier (omdat de hersenen net wat anders functioneren).

Belangrijke oproep

Dus een oproep aan eigenlijk iedereen.

Wanneer je zelf (nog) niet goed in staat bent om te plannen en overzicht te houden: Realiseer je dat je lang niet de enige bent. En dat hulp vragen juist een teken van kracht is. Kracht omdat je erachter bent gekomen dat je het niet allemaal zelf kunt. En dat je het besluit hebt genomen hier iets aan te willen doen. Omdat je goed voor jezelf zorgt.

Wanneer je zelf heel goed in staat bent om te plannen en overzicht te houden: Koester deze kwaliteit. Vooral in deze drukke en hectische maatschappij heb je deze eigenschap hard nodig. Maar oordeel niet over degene die dit (nog) niet kan. Help iemand waar mogelijk en ben mild in je reactie. Wanneer iemand eindelijk de moed verzameld heeft aan de buitenwereld te laten weten dat hij of zij dit moeilijk vind, steun de ander en kijk samen naar oplossingen.

Bedankt.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN