Tevreden zijn met wat je hebt

Had ik maar……. Dan word ik gelukkiger, blijer, mooier, gezonder, sterker, rijker, gezelliger, beroemder, etc.

Niet tevreden…

Herken je het? Je hebt vaak het gevoel dat het altijd net iets beter kan. Je stelt jezelf een doel, dit doel haal je, maar je geeft jezelf nauwelijks ruimte om hier bij stil staan en hier van te genieten. Simpelweg omdat je het volgende doel al gesteld heb. En je dus weer door moet….

Wat is dat toch? Waarom lukt het maar niet tevreden te zijn met wat je hebt? Of is dit in ieder geval erg moeilijk?

Waar komt dit gevoel vandaan?

Ik ben hier de afgelopen tijd eens ingedoken om wat antwoorden te vinden. En deze deel ik graag met jou.

Allereerst had ik de vraag waar dit gevoel vandaan komt. Waarschijnlijk zal het je niet verbazen, maar de huidige tijd is niet echt bevorderlijk voor dit proces. We leven in een prestatiemaatschappij waarbij aanzien, resultaten en rijkdom belangrijke pijlers zijn voor succes. Dus hoe meer je bereikt, hoe succesvoller je bent.

Niet gek dus dat zo veel mensen zoeken naar dit succes. De lat wordt iedere keer hoger gelegd, in de hoop dat je steeds succesvoller wordt. Maar, wat een verrassing, succesvol zijn is geen enkele garantie om tevreden te zijn. Sterker nog, hoe goed je het ook voor elkaar hebt, alles went. En uiteindelijk wil je steeds meer. Omdat je iedere keer een nieuw doel stelt dat nog meer van jou vraagt.

In reclames doen bedrijven je geloven dat je hun producten en diensten nodig hebt om succesvol te worden. Zodat ook jij erbij hoort en tevreden kunt zijn. Op social media komen eigenlijk alleen maar positieve, succesvolle en ogenschijnlijk perfecte plaatjes langs.

Wat wil jij?

Dus wat wil jij? Jij wilt ook dat perfecte leven, dat succes en dat geluk.

Het lijkt erop dat we ons vaak laten leiden door de buitenwereld om te bepalen wanneer we tevreden mogen zijn. Waar moet je allemaal aan voldoen om gelukkig te mogen zijn? Het gaat er dan dus niet om waar jij tevreden mee bent en gelukkig van wordt, maar wat de buitenwereld er voor een oordeel aan hangt.

happy

Tips om vaker tevreden te zijn

Wat kunnen we doen om vaker tevreden te zijn met wat we hebben? Te genieten van kleine en grote successen waar we trots op zijn? Hieronder volgen 5 tips.

1. Verschuif de focus naar het hier en nu en besef dat ‘genoeg’ bestaat

Kijk naar alles wat je nu wèl hebt, in plaats van je te focussen op wat er allemaal nog mist in je leven en nog niet goed gaat. Door minder te hebben en te willen, ontstaat meer rust in je leven.

2. Zorg voor minder druk van buitenaf om continu te moeten zoeken naar geluk

Hierbij kun je denken aan praktische oplossingen zoals een ‘nee-ja’ sticker op de brievenbus waardoor je minder reclame krijgt. Realiseer je dat je op social media geen goed beeld van de werkelijkheid krijgt en je vaak alleen het mooie plaatje te zien krijgt. Ben je bewust van deze druk en het wordt makkelijker om hier weerstand tegen te bieden.

3. Streef niet naar perfectie

Het heeft geen zin om te wachten tot het perfect wordt, perfect bestaat namelijk niet. Heb je jezelf tot doel gesteld pas tevreden te zijn wanneer het perfect is, dan blijft tevredenheid uit. Denk liever: Perfect is onmogelijk, uitstekend een mogelijkheid.

4. Sta stil bij kleine dingen

Probeer de schoonheid te zien van kleine dingen om je heen, geniet van mooie momenten, maak waardevolle herinneringen. Dit zit niet in materialistische zaken, maar juist in contacten en bijvoorbeeld dingen die er gewoon zijn.

5. Gun het jezelf om tevreden te zijn

Laat je niet leiden door wat de buitenwereld zegt. Geniet gewoon van je eigen momenten. Heb je iets gedaan waar je trots op bent? Ben hier tevreden over. Geniet van elke stap die je zet.

Keuze

Tevreden zijn is iets dat je doet en niet iets wat je bent. Maak zelf een keuze wat je wilt doen. Wil je tevreden zijn, doe dit dan. Ontevredenheid is niet iets dat je overkomt. Je creëert het zelf.

BERICHT DELEN