Hoe vraag je om hulp?

Hoe vraag je om hulp….. Best een dingetje. Op de een of andere manier vinden we dat toch lastig. Hebben we het idee het zelf te moeten kunnen. Zelfs wanneer de ander letterlijk vraagt of je hulp nodig hebt, is de eerste reactie van de meeste mensen “Nee hoor, het lukt wel”.

Waarom doen we dat toch? In dit artikel ga ik op zoek naar het antwoord op de vraag waarom we dit zo lastig vinden en wat we hiermee kunnen. Aan het einde van het artikel geef ik handige tips om het hulp vragen makkelijker te maken.

Waarom is hulp vragen moeilijk?

De eerste reden waarom het moeilijk is om hulp te vragen, stamt al ergens uit de oertijd. Toen we nog in een grot woonden en de man ging jagen, hadden we al te maken met status. Iemand die veel zelf kon doen, werd gezien als sterk en slim en dat leverde een hogere status op. En een hogere status stond toen gelijk aan een grotere kans op voortplanting. Tja, dan is het dus niet zo’n goed idee om hulp te gaan vragen en je status op het spel te zetten….

Vandaag de dag is status nog steeds iets waar we mee te maken hebben. Het leven nu is een stuk ingewikkelder en veeleisender dan het een generatie geleden was. We hebben allerlei vaardigheden nodig om ons staande te kunnen houden. Wanneer je dit op eigen kracht kunt, lijkt dit een hogere status op te leveren.

Mmmm, lastig dus. Blijkbaar heeft een groot deel van de mensen de overtuiging dat hulp vragen dus iets wat je zwak en kwetsbaar maakt.

Redenen

Mensen vinden het om uiteenlopende redenen moeilijk om hulp te vragen:

  • Ik moet het zelf kunnen;
  • Ik wil niet zwak overkomen;
  • Ik ben bang om de controle te verliezen;
  • Ik wil de ander niet tot last zijn;
  • Ik ben bang om “nee” te horen;
  • Ik wil niet afhankelijk zijn van de ander;
  • Ik ben bang om de ander kwijt te raken door teveel een beroep te doen op hem/haar;
  • Ik denk dat niemand mij kan helpen;
  • Ik heb het altijd gekund, dus nu ook.

Overtuigingen rondom hulp vragen

Dit heeft te maken met opvoeding, persoonlijkheid en ervaringen. Op basis hiervan ontwikkel je zogenaamde overtuigingen. Je hebt in de loop der tijd voor jezelf een beeld gecreëerd, waar je inmiddels van overtuigd bent dat dit de werkelijkheid is. En vaak ‘projecteer’ je dit beeld ook op anderen. Wanneer jij het beeld hebt dat je zwak bent wanneer je om hulp vraagt, ga je er vanuit dat de ander dit ook wel zo zal vinden. Omdat het jouw overtuiging, en dus jouw werkelijkheid is.

Maar de grote vraag is natuurlijk of jouw overtuiging wel klopt? Of nòg wel klopt?

Voorbeeld

Ik zal een voorbeeld geven. Ik ben iemand die moeilijk hulp vraagt. Mijn overtuiging is dat ik het zelf moet kunnen.

Ik ben, sinds ik gestart ben met mijn bedrijf, erachter gekomen dat ik een heleboel (nog) niet weet. Ondernemen is niet iets wat mij met de paplepel ingegoten is. Ik had er wel een beetje een beeld bij, maar kom er gaandeweg achter dat er veel meer bij komt kijken.

Ik stond dus voor de keuze, hou ik vast aan mijn overtuiging dat ik het allemaal zelf moet kunnen, of ga ik hulp vragen? Ik heb gekozen voor de tweede optie.

Had ik het zonder hulp niet gered? Ik weet het niet. Het zou best kunnen. Het had me in ieder geval wel veel meer tijd gekost om zaken uit te zoeken. En het had me zeker niet zoveel nieuwe inzichten opgeleverd.

Door hulp te zoeken, mensen om me heen te verzamelen waar ik van kan leren en gewoon maar heel veel vragen te stellen, leer ik iedere dag weer bij. Ik had de boeken in kunnen duiken en het mezelf allemaal kunnen leren, maar dan had ik nooit zoveel nieuwe dingen geleerd.

Overtuiging op losse schroeven

Ik merk dus dat mijn overtuiging een beetje op losse schroeven is komen te staan door de ervaringen die ik de afgelopen tijd heb opgedaan. Het lijkt tijd om de overtuiging wat aan te gaan passen. Zodat deze me niet meer belemmert in wat ik doe. Want dat is natuurlijk wel het risico van een overtuiging.

Hou ik me namelijk te veel vast aan mijn overtuiging dat ik alles zelf moet kunnen, dan blijft hulp vragen voor mij altijd iets negatiefs houden. En dat wil ik helemaal niet. Omdat ik ervaren heb wat hulp vragen mij allemaal op kan leveren. Dus moet ik mijn overtuiging aanpassen. En wordt het voor mij: “Ik kan een heleboel zelf, maar ik heb niet overal verstand van en dat hoeft ook niet”.

Door deze aanpassing geef ik mezelf de ruimte die ik nodig heb om vanaf nu hulp vragen op een andere manier te ervaren.

Overtuiging aanpassen

En dat brengt me bij het volgende punt. Want wat als jij jouw overtuiging ook zou kunnen aanpassen? En jouw werkelijkheid een beetje los kunt laten en eens iets anders gaat denken? Bijvoorbeeld:

  • Ik hoef niet alles zelf te kunnen, het is niet erg wanneer ik soms om hulp vraag;
  • Ik hoef niet overal alles vanaf te weten;
  • Doordat ik hulp vraag, zorg ik goed voor mezelf. Hulp vragen is een grote kracht;
  • Wanneer ik om hulp vraag, hou ik de regie in handen. Ik weet wat ik nodig heb en zet zelf de eerste stap om dit te realiseren;
  • Ik geef de ander vertrouwen doordat ik hulp vraag aan hem/haar. Hiermee geef ik de ander een groot compliment;
  • Wanneer ik om hulp vraag, heeft de ander altijd de mogelijkheid om ‘nee’ te zeggen. Maar dus ook om ‘ja’ te zeggen;
  • Ik weet niet of de ander mij kan helpen, maar alleen wanneer ik om hulp vraag, kom ik daar echt achter (en kan het zo maar zijn dat de ander me wel kan helpen);
  • Ik kan het ook wel, alleen lukt het me door omstandigheden nu even niet;
  • Ik vind het fijn om een ander te helpen. Misschien geldt dit andersom ook wel en vindt de ander het ook wel fijn om mij te helpen.

Eigen werkelijkheid aanpassen

Hoe bijzonder dat je hier blijkbaar zelf invloed op hebt. En dat je je eigen werkelijkheid blijkbaar een beetje aan kunt passen. Voor mij toch wel een openbaring! Werkt dat dan meteen, hoor ik je denken. Nee, dat geloof ik niet. Een overtuiging die er al jaren zit, zal niet meteen ophouden te bestaan. Maar ik geloof wel dat je je hersenen een beetje kunt “foppen” door bewust voor een andere overtuiging te kiezen. En op den duur gaat dit steeds meer jouw werkelijkheid worden.

Stel nou dat jij ook bedacht hebt dit te willen gaan proberen. Waar je het eerst moeilijk vond om hulp te vragen, heb je nu een overtuiging voor jezelf geformuleerd waarbij je jezelf de ruimte geeft om vragen te gaan stellen.

Tips om makkelijker om hulp te vragen

Dan komt nu dus het moment om dit ook te gaan doen. En wat is er niet fijner om dan een paar handige tips te hebben om dit te gaan doen?

Tip 1 Wees zelf behulpzaam

Help regelmatig anderen. Omdat het goed voelt en niet omdat je er wat voor terug verlangt. Wanneer jij behulpzaam bent, is het minder bezwarend om af en toe een beroep op de ander te doen.

Tip 2 Draai het eens om

Bedenk voor je de vraag stelt hoe jij zou reageren wanneer iemand de ze vraag aan jou zou stellen. Zou jij nee zeggen, boos worden of geïrriteerd reageren? Waarschijnlijk zou jij het helemaal niet erg vinden en zou het je zelfs een goed gevoel geven om iets voor de ander te kunnen doen. Hou dit in je achterhoofd wanneer je de vraag gaat stellen.

Tip 3 Begin klein

Begin niet meteen met het vragen van ingewikkelde, tijdrovende zaken. Bedenk in eerste instantie juist kleine dingen waar mensen je bij kunnen helpen. Iets uit het bovenste schap in de supermarkt aangeven, een pan aangeven wanneer je aan het koken bent, een mail kritisch bekijken voordat je deze verstuurt, etc. Gun jezelf de tijd om hier mee te oefenen.

Tip 4 Bepaal waarvoor je precies hulp nodig hebt

Denk na waarvoor je precies hulp wilt en probeer dit kort en bondig te formuleren. Bedenk aan wie je hulp vraagt en wanneer je dit gaat doen.

Tip 5 Noem een reden voor je vraag

Het woordje ‘omdat’ maakt je vraag helder en doet wonderen. Je vraagt dus niet alleen ‘wil jij een pak crackers voor mij pakken?’ maar ‘wil jij een pak crackers voor mij pakken omdat ik niet bij de bovenste plank kan?’. Of in plaats van ‘wil jij dit agendapunt voor jou rekening nemen?’ vraag je ‘wil jij dit agendapunt voor jou rekening nemen omdat ik dit punt niet goed voorbereid heb?’. Door het woord ‘omdat’ geef je aan waarom je hulp nodig hebt, waarmee de kans dat je die hulp daadwerkelijk krijgt toeneemt.

Dus ga aan de slag om hulp te vragen. En mocht iemand vragen of je hulp wilt? Zeg dan gewoon: “Ja, graag!”

Wil je graag weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem hier contact met me op.

BERICHT DELEN