Goed voornemen

Hoe kunnen we helpen?

Goed voornemen

< Terug

Vind jij een goed voornemen lastig vol te houden? En heb je ieder jaar op 1 januari een lijstje met goede voornemens die vervolgens diezelfde maand alweer sneuvelen? Lees hieronder hoe je een goed voornemen wèl vol kunt houden.

In veel gevallen heeft het wel of niet slagen van een goed voornemen te maken met twee dingen:

  • Hoe gemotiveerd ben je om te veranderen?
  • Hoe goed heb je nagedacht over wat het goede voornemen concreet voor jou gaat betekenen en heb je hier een plan voor gemaakt?

Waarom wil je het graag?

Probeer dit zo concreet mogelijk te krijgen. Stel jezelf bij deze zoektocht meerdere keren de vraag “Hoezo?”. Een voorbeeld. Ik wil graag meer rust. Hoezo? Omdat ik daar blij van word. Hoezo? Omdat ik dan een leuker persoon word. Hoezo? Omdat ik dan meer tijd heb om met mijn kinderen leuke dingen te doen.

Aha, kijk daar kun je wat mee! Voel je het verschil tussen ‘ik wil meer rust’ en ‘ik wil meer tijd om leuke dingen met mijn kinderen te doen’. De tweede is veel specifieker en geeft je veel meer motivatie om het vol te houden. 

Maak de acties in het begin zo klein mogelijk

Hoe kleiner, hoe fijner. Vooral om het vol te kunnen houden. Dus spreek niet meteen met jezelf af dat je iedere dag een uur gaat wandelen, maar begin de eerste maand eens met 10 minuten, 5 dagen per week. Je kunt dit altijd verhogen, maar probeer eerst uit of je het vol kunt houden. En of het bij je past. Dan blijf je gemotiveerd en is er geen reden om snel af te haken.

Wil je meer tips? Lees dan hier mijn hele artikel ‘Tips om het vol te houden’.