Keuzes maken in moeilijke tijden…

Hoe kunnen we helpen?

Keuzes maken in moeilijke tijden…

< Terug

Vind jij het lastig om te bepalen waar jij, op dit moment, tijd en energie aan uit wil en kan geven? Dan is de onderstaande wijze les iets voor jou:

Een leraar staat voor de klas. Op de tafel voor hem staan allerlei verschillende zaken. Allereerst pakt de leraar, zonder iets te zeggen, een glazen pot en vult deze met stenen. Wanneer de pot gevuld is vraagt hij aan zijn leerlingen: “Is de pot vol?” De leerlingen knikken bevestigend.

Vervolgens pakt de leraar een bakje met kiezels. Hij schud het bakje leeg boven de glazen pot, schud een beetje en de kiezels komen op de plekjes terecht tussen de stenen. Ook nu stelt de leraar de vraag: “Is de pot vol?” Ook nu wordt weer door alle leerlingen ‘ja’ geknikt.

Dan pakt de leraar een bakje met zand. Ook dit bakje zand verdwijnt, na een beetje schudden, tussen de stenen en kiezels en vult de pot. Op de vraag of dan nu de pot vol is, wordt geantwoord: “Ja, nu kan er echt niets meer bij.”

Maar dan vraagt de leraar het flesje water van een van zijn leerlingen. En je raadt het waarschijnlijk al, ook het water vult de laatste plekjes in de glazen pot.

De moraal van dit verhaal? De glazen pot kun je zien als jouw leven. Wanneer je niet eerst de grote stenen in de pot doet, krijg je ze er achteraf niet meer in.

Maar wat zijn voor jou, in deze moeilijke tijd, de grote stenen? Welke zaken zijn voor jou nu het belangrijkste? Hoe wil je later terugkijken op deze tijd? En hoe voorkom je dat je nu te veel tijd kwijt bent met de kiezels, zand en het water?

Zijn de grote stenen een opgeruimd huis? Of de sfeer in huis? Je familie en/of vrienden? Of misschien is het voor jullie wel heel belangrijk dat iedereen een plekje in huis heeft om even tot rust te kunnen komen?

Misschien is een heldere structuur voor jou erg belangrijk om deze tijd door te kunnen komen. Of voelt het vooral belangrijk om op een fijne, harmonieuze manier met elkaar om te gaan.

Wat je ook kiest, denk goed na over de grote stenen in jouw glazen pot. En steek dus je tijd en energie in ieder geval in de dingen die voor jou nu zo belangrijk zijn. 💛

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan hier contact met me op of kijk hier naar een tijdelijke aanbieding voor Digitale Organizing en Coaching. Veilig, met gepaste afstand. Maar dichtbij genoeg om jou wel te kunnen helpen.