Moeite met nee zeggen

Hoe kunnen we helpen?

Moeite met nee zeggen

< Terug

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen en om hun grenzen aan te geven. Toch is nee zeggen belangrijk.

Als je af en toe nee kunt en durft te zeggen tegen anderen word je minder geleefd. Je houdt meer de regie in handen en bepaalt zelf wat je wel en niet doet.

Want eigenlijk is het heel simpel. Elke keer als je ja zegt tegen iets, zeg je nee tegen iets anders. Als je ja zegt tegen iets wat je niet leuk vindt, zeg je nee tegen dingen die je graag doet en wel belangrijk voor je zijn. 

Neem de tijd

Neem de tijd om te beslissen of je iets echt wilt of niet. Voel je weerstand? Dan is het geen goed idee om meteen ja te zeggen. Onderzoek waar de weerstand vandaan komt en neem pas daarna een besluit. Spreek dit ook letterlijk uit naar de ander: “Mag ik daar straks nog even op terug komen? Dan denk ik er eerst even goed over na”.

Let eens op hoe anderen nee zeggen

Op welke manier zeggen de mensen om je heen eigenlijk nee? Spreken ze dit letterlijk uit of gebruiken ze bijvoorbeeld zinnen als “Het spijt me, maar dan kan ik niet”. En wanneer ze nee zeggen tegen jou, vind je de ander dan meteen vervelend, onaardig of gemeen? Of waardeer je dat de ander duidelijk is zodat jij weet waar je aan toe bent?

Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is

Natuurlijk wil je de ander geen pijn doen of kwaad maken. Dat hoeft ook niet. Door af en toe nee te zeggen laat je zien dat je stevig in je schoenen staat. Je blijft vriendelijk maar beslist en zegt nee als jij nee bedoelt.

Probeer je moeite met ‘nee’ zeggen te zien als een uitnodiging om beter voor jezelf te zorgen. Het is confronterend, omdat je er het gevoel van kunt krijgen dat je vriendschappen of werk verliest. Maar uit angst daarvoor kun je iets veel belangrijkers kwijtraken, namelijk jezelf.

Wil je hier meer over weten? Lees dan hier mijn blog ‘Zonder problemen ‘nee’ zeggen.