Help; ik heb een overloophuis…

Vaak gaat het heel lang goed. Je huurt of koopt een nieuw huis en je hebt ontzettend veel zin om dit huis zo snel mogelijk tot jouw thuis te maken. Dan besluit je wat je in welke ruimte gaat doen. Je kijkt hoeveel kastruimte je nodig hebt, welke kasten je nog hebt uit je vorige woning of welke je bijvoorbeeld van iemand anders kunt krijgen. En indien nodig koop je er nog wat kasten bij. Je pakt al je dozen uit, gaat je huis opruimen en geniet van je nieuwe omgeving.

Tot zover waarschijnlijk voor velen van ons een bekend plaatje. En vooral ook erg herkenbaar. Misschien kom je erachter dat je iets minder nagedacht hebt over wat je in welke ruimte wilde gaan doen. En hebt daar toentertijd niet echt bewust besluiten over genomen. Of dat het uitpakken iets langer duurde dan dat je gedacht en gehoopt had. Maar nog steeds geen vuiltje aan de lucht.

5 jaar later

We maken een sprongetje. Het is inmiddels 5 jaar later. Je woont nog steeds prettig in je huis. Je hebt mogelijk de afgelopen 5 jaar te maken gehad met veranderingen in je gezinsleven. Er zijn misschien gezinsleden bijgekomen (geboorte, relatie) of afgegaan (kinderen uit huis, relatie verbroken, overlijden). Of er zijn veranderingen geweest in je omgeving (ouders die kleiner zijn gaan wonen en waar jij veel spullen van gehad hebt, andere baan, (deels) nieuwe vriendenkring).

Op zich maakt het niet eens zo veel uit wat er veranderd is, het is een feit dat er in 5 jaar dingen veranderen. Ik heb nu als voorbeeld 5 jaar genomen, maar dit had net zo goed 7 of 10 jaar kunnen zijn.

En bij al die veranderingen, verandert ook het aantal spullen dat je in huis hebt. Het kan zomaar zijn dat je na een aantal jaar ineens tot de conclusie komt dat er toch wel heel veel spullen in huis zijn bijgekomen. Zoveel spullen zelfs, dat het huis een “beetje” te klein begint te voelen. Dat het opruimen van je huis steeds lastiger wordt. En je je ineens ook niet meer zo prettig voelt.

Proces

Natuurlijk gaat het hier over een proces. En heb je niet ‘ineens’ te veel. Je bouwt de hoeveelheid langzaam op. En heel lang blijft dit ook prima voelen. Je bedenkt dat dit hoort bij de fase in je leven en probeert alle spullen zo goed mogelijk op te ruimen in je huis.

En dat is nou precies het moment waarop een huis kan gaan veranderen in een overloophuis. Ik ga je hieronder uitleggen wat een overloophuis is en waarom opruimen in zo’n huis lastig is.

Overloophuis

Bij een overloophuis is ooit gestart met een overzichtelijk huis met vaste plekken en ruimtes voor spullen. Gaandeweg zijn er echter steeds meer spullen in huis gekomen. Iedere keer wanneer er ergens geen ruimte meer is, wordt er niet opgeruimd maar wordt heel praktisch gekeken naar waar nog wel wat ruimte is en komen spullen daar terecht. Gevolg, de ruimtes zijn gaan “overlopen”: Het overloophuis!

Bij een overloophuis vind je bijvoorbeeld:

  • Motorolie in de kelderkast;
  • Kampeerspullen in de slaapkamerkast;
  • Werkspullen in de servieskast;
  • Commode op de werkkamer;
  • Spelletjes in een kastje naast de voordeur;
  • Sokken en ondergoed in een apart kastje op de overloop;
  • Boeken op bijna ieder overgebleven vrij plekje in huis.

Zomaar wat situaties die ik de afgelopen tijd tegen ben gekomen bij klanten. Herken jij dit? Dan kan het maar zo zijn dat jij ook een overloophuis hebt. Kijk maar eens in je kasten. Kom je in veel kasten spullen tegen die daar eigenlijk niet horen? En heb je het gevoel dat je niet meer zo goed weet waar je bepaalde zaken kunt vinden? En dat je zeker weet dat je bepaalde spullen wel ergens in huis hebt maar niet kunt bedenken waar? Dan is de kans groot dat ook jouw ruimtes zijn gaan “overlopen”.

Nou vraag jij je misschien af of dat heel ernstig is en of je nu heel afwijkend bent. Op beide vragen kan gelukkig volmondig ‘nee’ gezegd worden.

Het komt vaak voor. Alleen bij mensen die vast weten te houden aan hun bestaande indeling en spullen op gaan ruimen wanneer er te veel is, kennen dit probleem niet. Zij maken een keuze of zij spullen weg gaan doen of de bestaande indeling aan gaan pakken. Waardoor er continu overzicht en een gestructureerde indeling blijft.

Waarom opruimen lastig is bij een overloophuis

De overige groep krijgt steeds meer. En dat is wel lastig. Waarschijnlijk heb jij al veelvuldig pogingen ondernomen om onderdelen in je huis nu eens echt op te gaan ruimen. En met een beetje pech heeft dat tot nu toe nog niet echt tot goede resultaten geleid. En ik snap dat wel. Want dat is lastig. Vooral wanneer je iedere keer een klein stukje aan wilt pakken.

Waarom? Omdat bijna al je kasten overvol zitten. In iedere kast liggen spullen die daar eigenlijk niet horen. Waardoor je niet precies meer weet hoeveel je van bepaalde spullen hebt. En daardoor dus ook moeilijk in kunt schatten hoeveel je moet bewaren en hoeveel er weg kan.

Voorbeeld van opruimen in een overloop huis

Wat ik vaak zie gebeuren is dat mensen in zo’n huis heel gemotiveerd met opruimen starten. Bijvoorbeeld met de kelderkast. Alles wordt uit de kast gehaald. De kast wordt lekker schoongemaakt want hé, zo vaak zien zij die kast niet leeg.

En daarna komt het moment om te kiezen wat er met de spullen moet gaan gebeuren. En dat lukt vaak niet zo goed. Oké, de spullen die over de datum zijn gaan weg. Kapotte spullen en spullen waar iemand het bestaan niet van wist kunnen ook nog wel weg, maar daarna stagneert het een beetje. En uiteindelijk wordt moegestreden en hevig gefrustreerd alles maar weer terug gelegd in de kast….

Vervolg…

Oké, alles leuk en aardig en fijn dat ik me hier in herken, maar wat dan wèl?
Er is een stap die essentieel is om te nemen voordat je daadwerkelijk gaat starten met het opruimen van je huis. En dan bedoel ik succesvol opruimen hè?!

Welke stap dit is? Dat lees je hier in mijn artikel ‘Hulp bij opruimen in een overloophuis’.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN