Hulp bij opruimen in een overloop huis

In dit artikel tips om op te ruimen in huis. In een overloophuis. Wanneer je mijn vorige artikel ‘Help, ik heb een overloophuis…’ hebt gelezen, weet je inmiddels of jij een overloophuis hebt. Want dan wil je hier waarschijnlijk zo snel mogelijk mee aan de slag. Zodat je korte metten kunt maken met de ‘overloop’ in je kasten en ruimtes in huis. En kunt inschatten of je hulp bij opruimen in huis nodig hebt.

Overloophuis

Voor de mensen die mijn vorige artikel (nog) niet gelezen hebben: Vorige keer heb ik uitgelegd wat een overloophuis is. Ik zal dat nog even kort herhalen:

‘Bij een overloophuis is ooit gestart met een overzichtelijk huis met vaste plekken en ruimtes voor spullen. Gaandeweg zijn er echter steeds meer spullen in huis gekomen. Iedere keer wanneer er ergens geen ruimte meer is, wordt er niet opgeruimd maar wordt heel praktisch gekeken naar waar nog wel wat ruimte is en komen spullen daar terecht. Gevolg, de ruimtes zijn gaan “overlopen”: Het overloophuis!’

Opruimen in huis

Hoe ga je dit aanpakken? Kun je dit zelf oplossen of heb je hulp nodig bij opruimen in huis? Wat veel mensen doen is zomaar ergens gaan beginnen met opruimen. En er dan vervolgens achter komen dat je de boel niet op de rit krijgt. Omdat er zoveel verschillende soorten spullen uit een ruimte komen. Waardoor je op een gegeven moment het overzicht kwijt raakt. Want wat hoort nou waar? En hoe kan het dat je bepaalde spullen ook al op andere plekken tegen bent gekomen? En waar hoort het eigenlijk?

Om te voorkomen dat je na een paar van dit soort opruimpogingen behoorlijk gefrustreerd raakt, is het verstandig om tijdelijk te stoppen met deze pogingen. Wat je namelijk moet zien te voorkomen is dat je straks zo gedemotiveerd bent dat je helemaal geen pogingen meet wilt doen. Omdat het toch geen zin heeft!
Want er is een goede oplossing. En de mensen die opruimen niet leuk vinden, gaan me nu heel leuk vinden, want de eerste tip die je van mij krijgt is:

Tip: Stop met opruimen

Oké, deze moet ik wel een beetje nuanceren, want het gaat erom dat je TIJDELIJK moet stoppen met opruimen. Want ik wil graag dat je eerst na gaat denken over wat je precies wil. Ik wil graag dat je een beeld gaat vormen van hoe je huis er straks uit moet gaan zien. Hoe je dat moet gaan doen?

Tip: Maak een overzicht van alle ruimtes in je huis

Je kunt hiervoor de plattegrond van je huis nemen, je kunt bijvoorbeeld ook een excel-bestand maken. Kies in ieder geval voor een manier die bij jou werkt en jou overzicht gaat geven.

Tip: Geef al deze ruimtes een naam

De naam moet duidelijk maken wat de betreffende ruimte gaat worden. Kies zoveel mogelijk voor één functie per ruimte.

Tip: Bepaal bij elke ruimte welke activiteiten je hier uit gaat voeren.

Denk hierbij ook aan zaken als voorraad opbergen, hobby uitoefenen, thuiswerken, was drogen, etc. In één ruimte kunnen meerdere activiteiten plaatsvinden.

Tip: Bepaal bij elke activiteit welke spullen hierbij horen

Aan de hand van de activiteiten kun je nu ook bepalen welke spullen hierbij horen. Zorg ervoor dat spullen een vaste plek krijgen in de ruimte waar je ze gaat gebruiken.

Tip: Bepaal hoeveel kastruimte, planken, etc je hebt in de verschillende ruimtes.

Wanneer je hier namelijk zicht op hebt, weet je ook hoeveel spullen je uiteindelijk kunt bewaren. Ga er hierbij vanuit dat je maximaal 75% van de ruimte gaat benutten, om te voorkomen dat je heel snel weer gaat ‘overlopen’. En probeer de ruimtes niet te vol te zetten met kastruimte. Kijk kritisch naar wat je echt nodig hebt.

Wanneer je dit plaatje duidelijk hebt kun je, ik durf het bijna niet te zeggen…… beginnen met opruimen. Bedenk hierbij iedere keer wanneer je het idee hebt dat je te weinig ruimte hebt om al je spullen kwijt te kunnen: Je hebt niet meer ruimte nodig, maar minder spullen.

Ter ondersteuning verwijs ik je voor het opruimen naar het artikel ‘Tip voor minder spullen in huis’. In dit artikel staan vragen die jij jezelf kunt stellen tijdens het opruimen.

Mocht je behoefte hebben aan hulp bij opruimen in huis, neem dan eens een kijkje op de rest van mijn website en lees wat ik voor jou kan betekenen.

BERICHT DELEN