Besluit nemen om op te ruimen: hoe doe je dat?

Wanneer ga je het besluit nemen om op te gaan ruimen? Wanneer heb je eigenlijk te veel spullen? In dit artikel laat ik zien wanneer het tijd wordt om op te gaan ruimen. En hoe je dit dan kunt doen.

Minimalisme? Ontspullen? Huis opruimen? Je hoort de termen steeds vaker, maar als je heel eerlijk bent, krijg je er de kriebels van. Dat is toch echt niets voor jou. Jij houdt van veel spullen om je heen. Spullen die laten zien wie jij bent. Gezellig en warm. Mensen die bij jou binnenkomen noemen je huis ook zo: “wat woon je gezellig” of “echt een huis dat bij je past”. Jij hebt een huis waar in geleefd mag worden. En je bent er trots op!

Maar toch……

Inmiddels is het misschien toch wel een beetje te vol geworden. Je hebt steeds meer moeite om nog ruimte te vinden in je kast. ’s Avonds op de bank ploffen is ook lastiger geworden nu er zoveel spullen op de bank liggen. En daardoor is alles wel wat rommelig geworden. Er ontstaan steeds meer stapels in je woonkamer. Met boeken, tijdschriften, post en allerhande andere spullen. En tja, je raakt ook wel steeds vaker spullen kwijt. Niet omdat ze er niet meer zijn maar omdat je niet meer weet waar ze liggen.

Dus eigenlijk zou een beetje minder geen kwaad kunnen. Anders gezegd, je wordt nu wel erg onrustig van al die spullen en een beetje rust en ruimte is geen overbodige luxe.

Maar toch……

Herken je dit? Hinkepink jij op dit moment ook tussen gezellig veel spullen en ongezellig te veel spullen? Lijkt het erop dat er toch te veel spullen zijn? En dat je dus echt moet gaan opruimen? Dan wordt het tijd om besluiten te gaan nemen!

Huis opruimen

Tijdens een workshop aan een groep vrouwen die hun huis opruimen lastig vindt, stelde ik de vraag wat opruimen is. Zij gaven de volgende antwoorden:
• Ordenen
• Ruimte maken
• Spullen een vaste plek geven
• Weggooien / weggeven / niet meer kopen / niet meer aannemen

Stuk voor stuk ontzettende goede antwoorden. Want al deze zaken horen bij je huis opruimen.

Google geeft de volgende definitie:
“Opruimen is het schiften, sorteren en opbergen van spullen zodat het netjes wordt en de spullen makkelijk terug te vinden zijn. Opruimen betekent spullen of goederen die bij elkaar horen een logische, vaste plek toedienen”

Besluiten nemen

Maar er is nog iets anders wat onlosmakelijk verbonden is met je huis opruimen en waarschijnlijk snap je al wat dit zal zijn: inderdaad, besluiten nemen.

Besluiten nemen over wat je wel en niet wil bewaren. Over waar jij blij van wordt, over wanneer genoeg genoeg is en wanneer je over deze grens gaat. Besluiten nemen over wat mogelijk en onmogelijk is en hoe jij je leven wil leven.

Want eigenlijk is het best simpel: Wie geen besluiten neemt, kiest ervoor om de bestaande situatie in stand te houden.

Dus wanneer jij het gevoel hebt dat je inmiddels teveel spullen hebt en je huis wil opruimen, dan moet je hier wat mee. En dat lukt dus niet zonder besluiten te nemen.

Tips

Hieronder een paar tips bij het nemen van besluiten:

  •  Jij bent de enige die het besluit kan nemen: Wat wil jij en wat is goed voor jou? Vragen die alleen jij kan beantwoorden. Het nemen van dit besluit kan je niet op een ander afschuiven, maar moet echt door jezelf gedaan worden.
  •  Weet dat je nooit zekerheid hebt over de uitkomst: Leer accepteren dat er altijd onzekerheid blijft over de uitkomst. Hierdoor wordt het nemen van het besluit makkelijker. Wanneer je alleen maar wil besluiten wanneer je de uitkomst weet, gebeurt er niets.
  •  Besluit realistisch: Er zitten altijd grenzen aan je mogelijkheden. Niet alles kan. Neem dit mee in je besluit. Dit voorkomt teleurstelling.
  •  Weet wat je wilt: Neem voordat je aan de slag gaat met opruimen een beetje tijd om na te denken over wat jij wil en waarom je dit wil. Dit zorgt er namelijk voor dat het tijdens het opruimen zelf makkelijker wordt om te besluiten of je spullen wel of niet wil houden. Wanneer je weet hoe het eindplaatje eruit moet komen te zien, dan is het makkelijker om besluiten te nemen die je die richting op sturen.
  •  Heb je een besluit genomen: ga dan ook aan de slag! Nu is het tijd om het besluit om te gaan zetten in actie. Je weet wat je wil, dus wat houd je nu nog tegen?

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN