‘Ons huis vol spullen’ en andere programma’s over opruimen

‘Ons huis vol spullen’, ‘Marie Kondo’ en ‘Consumed’. De laatste jaren lijkt er steeds meer aandacht te komen voor het verschijnsel ‘opruimen’. En of het nu gaat om je huis weer overzichtelijk krijgen of minimaliseren en in een tiny house gaan wonen, we komen er steeds vaker achter dat (veel) spullen niet gelukkig maken.

Dus zijn er het afgelopen jaar ook meerdere programma’s op de televisie gekomen die mensen helpen met opruimen. Bekende tv-programma’s die op dit moment te zien zijn:

Tidying up with Marie Kondo

Op Netflix vind je het programma Tidying up with Marie Kondo, waarin opruimexpert Marie Kondo haar cliënten helpt tijdens een soort woning make-overs om spullen uit te zoeken en te kiezen voor wat hen blij maakt.

In dit programma maakt ze mensen bewust van wat ze hebben door het opruimen in 5 categorieën onder te verdelen: kleding, boeken, papier, komono (keuken, garage, etc) en emotioneel. Per categorie moeten alle spullen op één grote stapel gelegd worden. Vervolgens is het de bedoeling om elk item te bekijken en na te denken of je het wilt houden of niet en waarom. Tijdens dit traject geeft Marie tips over hoe je de spullen het beste kunt opruimen zodat het overzichtelijk blijft.

Consumed

Daarnaast heeft Netflix het programma Consumed. In dit programma komt organisatie-expert Jill Pollack bij gezinnen thuis die zij helpt met overvolle huizen. Zij wil mensen laten voelen wat er gebeurt wanneer ineens praktisch alle spullen uit het huis zijn. In veel gevallen blijkt dan dat er niet alleen een hoop spullen in alle hoeken en gaten van het huis gestopt zijn; er liggen ook een hoop onverwerkte gevoelens onder de oppervlakte.

Wat Jill doet is mensen bewust maken dat ze minder nodig hebben voor een gelukkig leven. Ze laat het gezin het hele huis leegmaken waarna de spullen een week lang naar de opslag gaan. In deze periode gaat het gezin in een bijna leeg huis leven en wordt duidelijk wat dit met het gezin doet. Omdat de woning nagenoeg leeg is, vormen de spullen geen afleiding meer en wordt duidelijk waar de spullen voor staan. Na deze periode maken de gezinnen een beslissing over wat ze houden (25% van de spullen mogen ze houden) en wat niet (75% van de spullen gaat weg).

Ons huis vol spullen

In Nederland is op dit moment op RTL4 het programma ‘Ons huis vol spullen’ met opruimcoach Zamarra Kok. In dit programma worden gezinnen met chaotische overvolle huizen geholpen.

De gezinnen hebben zes dagen de tijd om alle spullen, behalve het meubilair, weg te halen. Alle spullen worden bekeken, wat mag weg en wat mag blijven? Er wordt geholpen met opruimen en er wordt gekeken naar het probleem achter alle spullen. Alles wordt schoongemaakt en daarna kan alles wat mag blijven weer terug in het huis. Waar nodig worden nieuwe opbergsystemen aangebracht.

Wat hebben we aan dit soort programma’s?

Maar wat laten dit soort programma’s eigenlijk zien? En waar verschilt het traject wat we te zien krijgen op een scherm, met de praktijk? Tijd om dit soort programma’s eens tegen het licht te houden en te kijken wat ze ons te bieden hebben.

Je bent niet de enige

Laten we beginnen met een groot voordeel. Want doordat dit soort programma’s er zijn, komt er steeds meer aandacht voor situaties waarin mensen moeite hebben om hun huis opgeruimd te krijgen en te houden. En dat is hartstikke goed. Want hiermee wordt ook duidelijk dat er dus meer mensen zijn die hier ‘last’ van hebben. En dat je dus niet de enige bent met dit probleem.

Door mee te mogen kijken bij mensen die hun huis (nog) niet op orde hebben of moeite hebben om het overzicht te houden, krijgt ook de groep mensen met een opgeruimd huis eens te zien dat het er ook heel anders uit kan zien bij mensen thuis. En dat hier vaak veel meer achter zit dan ‘geen zin’, ‘het niet leuk vinden om te doen’ of ‘lui zijn’.

Er is hulp

En de groep mensen waar het huis (nog) niet opgeruimd is realiseert zich dat er dus hulp ingezet kan worden. Dat het dus kan zijn dat je het (nog) niet kan, maar er wel mensen, namelijk professional organizers (worden ook wel opruimcoach, organisatie-expert, opruimexpert, etc. genoemd), zijn die jou kunnen leren hoe je dit het beste kunt doen en welke manieren bij jou wèl werken.

Iets wat op dit moment nog weinig bekendheid heeft, maar hopelijk door dit soort programma’s meer aandacht krijgt. En dus bekender en normaler wordt. Vergelijk het maar met de personal trainer in de sportschool. Een paar jaar geleden nog nauwelijks bekend en ‘raar’ wanneer je zo iemand inhuurde. En inmiddels normaal om zo iemand in te huren wanneer je wilt leren hoe je goed kunt sporten.

Uit de taboesfeer

Wanneer ik uitleg wat ik doe professional organizer, namelijk mensen helpen die moeite hebben met opruimen en om het overzicht te houden, reageren veel mensen in eerste instantie met: “Hoezo? Daar heb je toch geen hulp bij nodig?”

Door aan te nemen dat iedereen wel kan opruimen zorgen we er met z’n allen voor dat veel mensen het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen wanneer ze hier moeite mee hebben. En dat hulp vragen hiervoor een teken van zwakte is.

Door de programma’s zoals ‘ons huis vol spullen’, waarbij ook uitleg gegeven wordt waarom iemand moeite heeft met opruimen, ontstaat meer begrip en daardoor kan het steeds verder uit de taboesfeer komen.

Wat dat betreft is het dus super dat RTL4 en Netflix verschillende programma’s hebben over dit onderwerp.

ons huis vol spullen

De keerzijde van tv-programma’s zoals ‘ons huis vol spullen’

Zijn er dan alleen maar voordelen te benoemen over de opruimprogramma’s? Want de mensen die aan de programma’s meedoen lijken altijd uitermate tevreden met de resultaten.

Om mensen naar een tv-programma te laten kijken, moet een programma aan bepaalde eigenschappen voldoen. Het moet snel genoeg gaan, interessant zijn, amusementswaarde hebben of andere eigenschappen hebben om mensen voldoende geboeid te houden om te blijven kijken.

Dat betekent dat programma’s over een heel huis opruimen, vaak in een fractie van de tijd dat je daarmee bezig bent, uitgezonden moeten worden. En zie je dus meer niet dan wel van het hele traject.

En dat is precies wat ik zo jammer vind. Omdat in mijn beleving het vak van organizer veel meer inhoudt dan hetgeen ik tot nu toe in programma’s zoals ‘ons huis vol spullen’ gezien heb. En ik het jammer zou vinden wanneer jij, als kijker, het idee krijgt dat dit het enige is wat een organizer doet. En vooral ook hoe een organizer het doet.

De Ruimtecoach

Ik snap dat zaken als ‘samen’, ‘naast de ander staan’ en ‘het tempo van de ander volgen’ op de televisie niet echt snel en sexy overkomen, maar dit zijn in mijn werk bijvoorbeeld wel hele belangrijke onderdelen van het traject.

Omdat opruimen en ruimte begrippen zijn die voor iedereen anders zijn, probeer ik helder te krijgen wat voor jou belangrijk is. Samen erachter komen wat jij nodig hebt om ruimte en overzicht te ervaren. En daar gaan we mee aan de slag. Ik leer jou geen vaste routine, maar kijk gedurende het traject wat jij nodig hebt van mij om zelf te kunnen leren.

“Ik focus me niet op hoe het moet, maar op hoe het werkt. Voor jou”

Dit doe ik onder andere door:

  • Naast jou als klant te staan en je te begeleiden door passende adviezen te geven en mee te denken met jou;
  • Veel vragen te stellen aan jou om helder te krijgen waar jij last van hebt om daarna samen op zoek te kunnen gaan naar passende oplossingen;
  • Jouw tempo te volgen en nooit sneller te gaan dan jij aan kunt;
  • Rekening te houden met jouw mogelijkheden en onmogelijkheden;
  • Jou besluiten te laten nemen.

Door het schrijven van deze blog hoop ik dat ik jou heb laten zien dat het beroep van professional organizer meer is dan hetgeen je in de genoemde tv-programma’s te zien krijgt.

Mocht je graag hulp willen hebben, er niet van houden om deze hulp op de televisie te krijgen en blij worden van mijn manier van werken, neem dan hier zeker contact met me op zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.

BERICHT DELEN