Tip voor minder spullen in huis

Wanneer je graag meer ruimte en rust wilt in huis is de eerste stap je te realiseren hoe het komt dat je zoveel spullen hebt en waarom het zo moeilijk is om afstand te nemen van deze spullen. Hier heb ik al eerder een artikel over geschreven: Waarom heb ik zoveel spullen? 
Hopelijk is door dit artikel deze vraag voor een belangrijk deel beantwoord. En ben je nu klaar voor een tip voor minder spullen in huis. 

En fijn om te lezen: Het hebben van veel spullen en afstand nemen van spullen is iets waar we (oké, misschien zijn er best wel een paar uitzonderingen te vinden) allemaal mee zitten. Misschien kan de een wat beter loslaten en de ander er voor zorgen dat er wat minder spullen binnen komen, maar in essentie staan we allemaal bloot aan dezelfde verleidingen.

Extra stof tot nadenken

Voordat ik de tip voor minder spullen ga verklappen, eerst nog een aantal gedachten. Deze zijn handig om mee te nemen bij de besluiten die jij eventueel gaat nemen over jouw spullen:

  • Minder spullen bespaart geld, geeft meer ruimte en zorgt ervoor dat je minder hoeft op te ruimen en schoon te houden;
  • Het stemmetje in je achterhoofd waarin je ouders zeggen dat je pas iets weg mag doen wanneer het kapot is, werkt helaas niet meer in deze tijd. We leven in overvloed. Wanneer je volgens deze gedachte blijft leven, komen er alleen maar spullen bij en gaat er niets (of in ieder geval nauwelijks iets) weg;
  • Spullen kunnen in het verleden een heel duidelijk en belangrijk doel hebben gehad. Maar op een gegeven moment is dit niet meer het geval. Voel je niet schuldig om er dan afscheid van te nemen, ze hebben hun functie gehad;
  • Wanneer je minder spullen hebt, komen de spullen die je echt mooi of belangrijk vindt, veel beter uit. Eerst stonden er twintig verschillende dingen op de kast en zag je vooral ‘veel’ spullen waar je onrustig van werd. Nu staan er nog maar een paar op diezelfde kast en wordt het een feestje voor het oog en geniet je er echt van.

Het is belangrijk wat handvatten te hebben om meer bewust bezig te zijn met (het aantal) spullen. Ik begrijp dat ik in dit artikel niet alle punten met jou door kan nemen, maar ik probeer hier een paar belangrijke vragen te benoemen, die je hopelijk helpen om besluiten te gaan nemen.

Tip voor minder spullen: Stel de juiste vragen aan jezelf

Deze tip geldt zowel voor spullen die nu al in je huis staan als spullen die je nog gaat kopen (of na het lezen van dit artikel niet meer…!).
Stel je bij al deze spullen de volgende vragen:

  • Hoeveel heb ik er al van en is dat voldoende? Genoeg is echt genoeg;
  • Word ik er blij van? Voegt het echt iets toe aan mijn leven, gebruik ik het graag of kijk ik er graag naar;
  • Heb ik tijd en energie om het te onderhouden? Alles wat je bewaart vraagt zorg en aandacht. Is het het waard om te houden of aan te schaffen.  

Aan de slag met je spullen

Heel veel succes met deze tips. Ik hoop dat je huis langzaamaan weer wat leger wordt en in ieder geval niet voller. Vind je het heel moeilijk om hier zelf mee aan de slag te gaan, onthoud dan dat je lang niet de enige bent. Mijn laatste tip voor deze keer: Laat iemand je helpen. Je zal merken dat dit heel goed werkt. Iedereen heeft recht op rust en ruimte!

Wist je dat ik op mijn Facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN