Boeken opruimen… Tja, hoe doe je dat eigenlijk?

Boeken opruimen oké, maar wegdoen? Ik kom regelmatig bij klanten die een mooie boekenkast hebben in de woonkamer. Op de slaapkamer. En de zolder (daar staan er dan drie). Ook onder de trap. En ook nog op de overloop, maar daar passen alle boeken niet meer in de kast en ligt er ook een stapel naast de kast….

Vaak hoor ik van hen “ik vind eigenlijk dat ik veel te veel boeken heb, maar wegdoen…. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen”.

Wat boeken voor ons betekenen

Boeken zitten voor een groot deel in ons hoofd en zijn vaak meer dan andere spullen gekoppeld aan onze herinneringen. Bij een boek weet je heel vaak nog van wie je het gekregen hebt of waar je het gekocht hebt, waarom je deze gekregen of gekocht hebt en welk gevoel hoorde bij het lezen van het boek. Boeken opruimen is waarschijnlijk hierdoor ook zo moeilijk.

En dan vraag jij je nu waarschijnlijk af wat ik hier als professioneel organizer op ga zeggen. En dat is niet zo eenvoudig. Vooral niet omdat ik het zo herken. Ik vind een boekenkast ook prachtig. Boeken opruimen voelt een beetje als een stukje van je eigen DNA wegdoen. Dus ik ben een van de laatsten die met volle overtuiging meteen “Weggooien” roept.

Er lijkt op internet een ware welles/nietes discussie plaats te vinden. Met aan de ene kant de minimalisten die vinden dat (de meeste) boeken geen functie hebben en dus gewoon weg kunnen. Aan de andere kant heb je dan de gepassioneerde boekenliefhebbers, die al dat geklets over ontspullen maar onzin vinden en aangeven dat ze vooral van de boeken af moeten blijven.

Van hoeveel boeken word ik blij

Maar eigenlijk is het heel makkelijk. Het gaat er namelijk niet om wat iedereen er van vindt. Het gaat erom waar jij blij van wordt. Dus dat is eigenlijk de eerste vraag die jij jezelf moet stellen:

“Van hoeveel boeken in mijn huis word ik blij?”

Wanneer de uitkomst anders is dan de huidige situatie, is het aan jou. Besluit je om hier mee aan de slag te gaan? Om nieuwe boeken te gaan kopen omdat je tot de conclusie bent gekomen dat je nog niet genoeg boeken in huis hebt? Of, en dat zal in de meeste gevallen gelden, dat je boeken moet opruimen. Omdat je tot de conclusie bent gekomen dat de boeken letterlijk te veel ruimte innemen, je onrustig wordt van al die boeken in je huis of bijvoorbeeld omdat je niet de tijd en energie hebt om alle boeken(kasten) schoon te houden.

Het is handig om een keer door je huis te lopen en een inschatting te maken van de totale hoeveelheid. Dus niet alleen de leesboeken, maar ook studieboeken, naslagwerken, stripboeken en kijk/blader boeken. Bedenk daarna waar je in de nieuwe situatie graag welke boeken wil hebben en hoeveel dit er ongeveer moeten gaan worden. Dan heb je op basis van deze inschatting een redelijk beeld van het aantal boeken dat een andere bestemming moet gaan krijgen en weg zal moeten.

Besluit nemen of je boeken weg gaan

Bij het besluit of je je boeken al dan niet gaat opruimen, kun je, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, rekening houden met de volgende zaken:

  • Hoe mooi, netjes en onbeschadigd is het boek;
  • Is het boek ingebonden of een paperback;
  • Hoe actueel is de inhoud van het boek (speelt vooral bij studieboeken en naslagwerken);
  • Hoeveel boeken heb ik over een bepaald onderwerp;
  • Is het boek gelezen en hoe groot is de kans dat ik dit boek nog een keer wil lezen;
  • Is het boek ongelezen en hoe groot is de kans dat ik dit ooit nog ga doen;
  • Heeft het boek waarde (financieel of emotioneel).

Wat kun je doen met de boeken die weg gaan

Maar wat dan? Hoe kun je boeken weg doen? Ik heb een rondje gemaakt op internet en heb de volgende ideeën gevonden die voor jou misschien werken:

Allereerst nog een handige tip om vanaf nu niet teveel nieuwe boeken meer in huis te krijgen: Kies vanaf nu voor digitaal lezen. E-books zijn er van bijna alle boeken en nemen geen fysieke ruimte in in je huis. Is deze oplossing voor jou te rigoureus en wil je gewoon de papieren versie blijven lezen, kies dan voor de bibliotheek. Dan kun je na het lezen de boeken met een gerust hart weer terugbrengen.

– Zwerfboekendag

Iedere eerste dertiende van het kwartaal is het zover, dus op 13 januari, april, juli en oktober. Mensen laten hun gelezen boeken achter op een openbare plek, met of zonder briefje, zodat de gelukkige vinder het boek kan lezen. De vinder mag het boek houden of doorgeven op een volgende zwerfboekendag.

– Kringloop

Heb je veel boeken die niet heel waardevol zijn en een nieuwe eigenaar nodig hebben? Breng ze dan naar de kringloopwinkel. De meeste kringloopwinkels hebben een grote boekenafdeling die goed bezocht wordt.

– The Repurposed Library

Oké, je krijgt er weer een extra boek bij, maar deze is wel heel leuk. Het boek staat boordevol tips om oude boeken om te toveren tot iets heel nieuws.

– Minibieb of Little Free Library

In bijna iedere plaats in Nederland zijn ze inmiddels wel te vinden; minibiebs. Een soort grote vogelhuizen bij mensen in de tuin waar boeken in staan. Op www.minibieb.nl kun je een groot deel vinden. Je kunt jouw boeken hier neerzetten zodat anderen er nog plezier van kunnen hebben.

– Verkopen via Bol.com

Via Bol gaat het verkopen heel gemakkelijk. Je maakt gratis een particulier verkoopverkoopaccount aan. Je zoekt het boek op via het ISBN en stelt een verkoopprijs vast. Bol laat zien wat anderen vragen voor deze titel, wat je betaalt aan Bol voor de verkoop (0,99 euro per verkocht boek + 15% van de artikelprijs met een maximum van 15 euro) en wat de verzendkosten zijn.

– Creatief

Scheur een mooie pagina van een oud boek uit en stop deze in een fotolijstje. Je kunt er een mooie bloem bij stoppen. Simpel én het geeft een prachtig resultaat. Of maak iets anders creatiefs met de boeken. Gebruik de boeken bijvoorbeeld als onderstel van een lamp of op elkaar geplakt als een nachtkastje of bijzettafeltje.

– Bookcrossing

Ben je juist benieuwd waar je boek terechtkomt als je het uit zwerven stuurt? Dan is Bookcrossing iets voor jou. Je registreert het boek waardoor het een unieke code krijgt. Deze noteer je in het boek, samen met de informatie over bookcrossing. De vinder kan de code invoeren en zo laten weten dat het gevonden is en waar het boek daarna losgelaten wordt. Wie weet hoe ver jouw boek de wereld over reist!

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN