Waarom heb ik zo veel spullen?

Wel eens geteld hoeveel bezittingen jij hebt? Ik nog nooit, maar ik kan me zo voorstellen dat het niet bij een paar honderd blijft. Wanneer ik zo om me heen kijk, verbaas ik me erover dat we tegenwoordig allemaal zo ontzettend veel spullen hebben. De documentairemaakster Judith de Leeuw wilde precies weten hoeveel spullen ze had en besloot te gaan tellen: 15.734 is het getal dat het aantal spullen van haar, haar vriend en kind samen aangeeft.

Kijk, er zijn bezittingen die een functionele waarde hebben. Een bord heb ik nodig om van te eten, een bed is handig en prettig om in te slapen en ik ben blij dat er in het bed ook nog een lekker matras ligt. Deze dingen hebben een functionele waarde en hier zullen maar weinig mensen van aangeven dat ze makkelijk zonder kunnen.

Maar naast de functionele bezittingen heb je ook nog zoiets als bezittingen met een symbolische waarde. Een waarde die iets zegt over de identiteit van de bezitter. Deze spullen laten zien wie je bent, of in ieder geval, wie je graag wilt zijn. Je interieur, boeken, uiterlijk, auto en prullaria zijn hier voorbeelden van. Uit onderzoek is gebleken dat bezittingen voor mensen vaak zo belangrijk zijn, dat ze deze spullen zien als een deel van zichzelf. Dit is iets wat de afgelopen decennia duidelijk toe is genomen.

Verschil vroeger en nu

Vroeger hadden mensen vooral degelijke, functionele bezittingen. Spullen die eigenlijk pas weggingen wanneer ze tot op de naad versleten waren, onherstelbaar beschadigd of gewoon uit elkaar vielen. Een paar persoonlijke spulletjes, maar dat was het dan.

Tegenwoordig is dat anders. Waar komt dat nu door? Er zijn verschillende redenen te bedenken. De prijs is nog maar een fractie van wat het vroeger was. Hierdoor koop je makkelijk meerdere exemplaren van één soort. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. En je koopt niet alleen veel voor jezelf. Je koopt het ook vaak voor anderen. Want het is natuurlijk wel superleuk wanneer je iemand kan verrassen met een cadeautje. Ik kan tenminste altijd wel een reden bedenken voor een feestje, jubileum of speciale dag waar, inderdaad, een cadeautje prima bij past!

En zo loopt je huis langzaam vol. Deels met (eigenlijk veel te veel) functionele spullen, maar deels ook met steeds meer bezittingen die jou en jouw huis speciaal maken. Bij een wereldwijd onderzoek dat in 2012 werd gepubliceerd, gaf de helft van de ondervraagden toe dat ze dingen kochten die ze eigenlijk niet nodig hadden.

Tel hierbij op dat onderzoek heeft uitgewezen dat de hersenen plezier beleven aan het aanschaffen van goedkope dingen en we in een wereld leven die altijd streeft naar meer en beter en je voelt de bui al hangen….

Afstand nemen van spullen

En nu zou het probleem wat minder groot kunnen zijn, wanneer we ook weer makkelijk afstand zouden kunnen nemen van al deze spullen, maar dit blijkt nog knap lastig te zijn. Een belangrijke reden hiervoor is volgens psychologen angst. Vier voorbeelden die dit volgens mij goed in beeld brengen:

  • Je hebt veel spullen bewaard die een emotionele waarde hebben 
    (knutselwerkjes van kinderen, de oude halsband van je overleden hond, een vaasje van oma); Bij deze spullen kan sprake zijn van (onbewuste) angst om de liefde van een dierbare kwijt te raken;
  • Je hebt veel hobbyspullen bewaard waar je eigenlijk al jaren niets meer mee doet (boeken die nog ongelezen zijn, fitness-spullen die op zolder staan te verstoffen); Bij deze spullen kan sprake zijn van (onbewuste) angst dat je nog niet voldoet aan de persoon die je eigenlijk wilt zijn. Dit loslaten betekent verlies van hoop;
  • Je hebt veel kleding, make-up en schoenen, die maken wie je bent en wat je uit wil stralen; Bij deze spullen kan sprake zijn van (onbewuste) angst om je identiteit te verliezen;
  • Je hebt spullen gekocht die achteraf een miskoop bleken te zijn; Bij deze spullen kan sprake zijn van (onbewuste) angst om hier (door anderen maar ook zeker door jezelf) op aangesproken te worden.

Door het lezen van dit artikel is hopelijk wat duidelijker geworden waarom we tegenwoordig zo veel spullen hebben. In het artikel ‘tip voor minder spullen in huis’ kun je lezen hoe je hier wat aan kunt doen.

Wist je dat ik op mijn Facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN