Welk ‘ik kan niet opruimen’-type ben jij?

Je wil wel opruimen, maar op de een of andere manier lukt het nooit helemaal. Je begint, maar tegen de tijd dat je wil gaan stoppen, is het een grotere puinhoop dan daarvoor. Of je hebt geen idee waar je moet beginnen en staat regelmatig met de moed der wanhoop om je heen te kijken in je huis. Om dan vervolgens gefrustreerd je om te draaien en aan de slag te gaan met iets heel anders. Of je hoofd zit zo vol, dat je soms wel aan opruimen denkt, maar tegen de tijd dat je aan de slag zou moeten gaan, je alweer met heel andere dingen bezig bent en het opruimplan al lang weer vergeten bent.

Hoe zit dat nou? Want hoe komt het eigenlijk dat het gewoon niet lukt? En waarom is dit voor iedereen anders? Ik heb hier eens goed naar gekeken en ontdekt dat er drie belangrijke ‘Ik kan niet opruimen’-types te onderscheiden zijn.

Het ‘ik-heb-het-nooit-geleerd’-type

Ben je heel goed in verplaatsen en stapelen? Heb jij een nette tot redelijk nette woonkamer en benedenetage maar zitten bijna al je kasten overvol? En is jouw bovenetage een plek waar je niet graag mensen naar toe laat gaan? Omdat het hier duidelijk minder georganiseerd is?

Dan zou het goed kunnen dat je in principe wel kunt opruimen, maar dit van huis uit waarschijnlijk niet mee hebt gekregen. Waarschijnlijk waren ook jouw ouders goede ‘verplaatsers’.

Je voelt wel dat je last hebt van de spullen om je heen, maar hebt eigenlijk nooit een manier geleerd om heel kritisch naar de spullen te kijken en besluiten te nemen over de spullen. Wat gaat weg en wat wil ik graag houden.

Oplossing

Je hebt dus eigenlijk nooit leren opruimen. Wanneer je jezelf hierin herkent, is het misschien fijn te weten dat dit prima op te lossen is. Je ziet wat er gedaan moet worden, je voelt waar je last van hebt en het lukt je ook om beneden de boel (redelijk) op orde te houden.

Voor jou is het belangrijk te ‘leren’ hoe je handig op kunt ruimen. En te ervaren dat opruimen echt iets anders is dan verplaatsen en stapelen.

Kijk eens om je heen. Zijn er mensen in de buurt waarvan jij het idee hebt dat ze goed op kunnen ruimen? Vraag eens of zij je uit kunnen leggen hoe zij dit doen. Wanneer zij dit niet kunnen, kun je er ook altijd voor kiezen om het aan een professional organizer te vragen. Zij weten niet alleen hoe je op moet ruimen, maar kunnen dit ook goed aan jou uitleggen.

Jij hebt alleen een paar goede handvatten nodig. En zodra je deze hebt, kun je daarna zelf aan de slag. Met opruimen!

Het ‘het-lukt-me-tijdelijk-even-niet’-type

Begrijp je niet hoe het kan dat je in het verleden prima kon opruimen en het overzicht kon bewaren, maar dat je voor het gevoel op dit moment het overzicht helemaal kwijt bent?

Misschien voelt je huis als een grote chaos, lukt het je niet of nauwelijks om op tijd op afspraken te komen of kun je ’s nachts wakker worden en het gevoel hebben dat het nooit meer goedkomt.

Grote kans dat het omslagmoment bij jou dan een zogenaamd ‘life-event’ was.

Een gebeurtenis in je leven, die zoveel impact heeft dat je tijdelijk in een ‘overleef-stand’ komt in plaats van een ‘leef-stand’.

Je kunt hierbij denken aan ziekte van jou of iemand uit jouw omgeving, een verhuizing, het verliezen van je baan, overlijden van een naaste, het krijgen van een kind of bijvoorbeeld het krijgen van een burn-out.

Hierdoor ben je de hele dag bezig met het “wennen” aan de nieuwe situatie, en schieten veel dagelijkse dingen er bij in. En raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt.

Oplossing

Wanneer jij jezelf hierin herkent, is het misschien fijn te weten dat je je prima vast kunt houden aan het gegeven dat je het wel altijd kon.

Wanneer er weer wat tijd, ruimte en energie komt om wat verder te kijken, gaat het echt wel weer goed komen. En is jouw huis weer snel op orde.

Weet je op dat moment niet zo goed waar je moet beginnen, vraag dan hulp. Zodat de ander jou even aan de hand kan nemen en jou weer het vertrouwen kan geven dat je het zelf kunt. En je een stukje op weg kan helpen. Dit kan iemand uit je directe omgeving zijn of een professional organizer. Zolang iemand maar snapt dat jij alleen maar even een steuntje in de rug nodig hebt. Omdat je prima zelf weet hoe het moet.

ik kan niet opruimen

Het ‘ik-wil-wel-maar-kan-niet’-type

Lukt het jou maar niet om op te ruimen en opgeruimd te blijven? Heb je al veel boeken over opruimen gelezen, ben je regelmatig aan de slag gegaan met checklijstjes op internet en heb je voor je gevoel de meeste systemen al eens geprobeerd?

Misschien lukt het soms, met heel veel krachtsinspanning, je huis een soort van opgeruimd te krijgen. Maar het zo houden is je eigenlijk nog nooit gelukt.

Maar je wil het zo graag. En snapt niet dat je zo iets makkelijks als opruimen niet kunt. Dat kan toch iedereen? Je schaamt je hiervoor. Het kan zelfs zijn dat je soms het gevoel hebt te falen. En voor de mensen in je omgeving begint het misschien ook wel een beetje op te vallen. En daar voel je je rot over. Misschien heb je zelfs al eens de termen “lui”, “gewoon doen” of “tss, hoezo kun jij niet opruimen? Dat kan toch iedereen?” gehoord.

Oplossing

Herken je jezelf hierin? Dan kan het maar zo zijn dat al die standaardoplossingen voor jou gewoon niet werken. En dat het geen kwestie is van niet willen, maar simpelweg niet kunnen. In ieder geval niet kunnen zoals het bij de meeste mensen werkt.

Omdat je hersenen nu eenmaal anders werken. Dit kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld ADHD of ADD hebt. Maar ook zonder een diagnose kan het zo zijn dat het bij jou nou eenmaal anders werkt.

De oplossing ligt bij jou dus ook niet bij een standaardboek. Of standaard checklijst. Bij jou is het verstandig om te gaan zoeken naar alternatieve manieren die bij jou wel werken. Die misschien wat anders zijn dan “de norm” (wat dit dan ook precies mag zijn…), maar voor jou wel werkbaar. En vol te houden. Zodat je niet langer continu het gevoel hebt te falen. Maar binnen je eigen mogelijkheden een manier gaat vinden die bij jou past. En waar jij tevreden mee bent.

Bij dit type is het handig om professionele hulp in te schakelen. Iemand die verschillende technieken kent, samen met jou naar de oorzaak van het niet kunnen opruimen kan kijken en samen met jou kan uitzoeken wat voor jou wel gaat werken. Omdat een standaardoplossing bij jou nou eenmaal niet werkt.

Combinatie van types

Hou in je achterhoofd dat in sommige gevallen sprake kan zijn van meerdere types in één persoon. Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een ‘life-event’ tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft. Of dat je het vroeger nooit geleerd hebt, maar door niet aangeboren hersenletsel nu helemaal niet meer weet hoe je het aan moet pakken.

Hoe dan ook, hopelijk is uit de bovenstaande indeling wel duidelijk geworden dat er voor iedereen een oplossing is. Het is alleen wel handig om te weten waardoor het nu niet lukt, zodat de oplossing die geboden wordt, jou ook echt gaat helpen.

Wil jij weten welk type jij bent en vind jij het lastig om dit te bepalen, dan kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij aanvragen. We kunnen dan heel gericht kijken wat er aan de hand is en welke vorm van hulp voor jou het beste gaat werken. Neem contact op.

Wil je graag regelmatig tips & adviezen voor meer ruimte en overzicht ontvangen? Meld je hier aan.

Wist je dat ik op mijn facebookpagina dagelijks Facebooktips met je deel? Je vindt mijn pagina op https://www.facebook.com/deruimtecoach/

BERICHT DELEN